Po středečním útoku v Afghánistánu na českou hlídku zůstává jeden ze zraněných vojáků v těžkém stavu. Má potíže se slezinou a obratlem a nemůže dočasně hýbat končetinami. Při pumovém útoku na obrněné vozidlo byla zraněna pětice českých vojáků.

Atentátníci použili civilní auto naplněné výbušninou, výbuch vojenské vozidlo převrátil.

Tři vojáci byli zraněni lehce a po ošetření se vrátili k jednotce, jeden zůstal v nemocnici na pozorování. Těžce zraněný voják byl už ve středu operován na základně Bagrám. Nyní jej čeká další operace, která bude rozhodující a bude mít vliv na jeho konečný zdravotní stav, řekl Českému rozhlasu generál Štefan Muránský. Operace by měla být neurochirurgická.

Zraněný muž patří podle Muránského do skupiny, která se příští týden bude z mise vracet zpět do Česka.

Útok přišel dva a půl měsíce po sebevražedném atentátu, při kterém zahynuli tři čeští vojáci. Celkově už v Aghánistánu zemřelo 13 českých vojáků. V úterý Lidové noviny zveřejnily informaci, že spolupachatele atentátu zlikvidovaly české speciální síly. Vedení armády a ministerstva obrany ji nepotvrdilo.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace. Právě při jedné z hlídek byli vojáci ve středu zraněni.

Útok nebyl odvetou

Útok na českou patrolu v Afghánistánu pravděpodobně nebyl odplatou za to, že prostějovští vojáci zabili jednoho ze strůjců srpnového útoku na české vojáky. Novinkám to potvrdil důvěryhodný zdroj, který je obeznámen se situací. (jaz)