Velký pokles v prodeji aut zaznamenala v září Evropská unie. Počet registrací nových osobních vozidel klesl o 23,5 procenta na 1,09 milionu vozů. Pokles způsobilo zavedení nového emisního standardu. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Největší automobilkou v EU byla v září skupina PSA s podílem na trhu 18,2 procenta. Její prodej se snížil o 7,7 procent na téměř 199 tisíc vozů.

PSA sesadila z pozice jedničky skupinu Volkswagen, jejíž prodej se propadl o 48 procent na méně než 172 tisíc vozů, zatímco podíl na trhu jí klesl na 15,8 procenta.

Prodej mladoboleslavské Škoda Auto se snížil o 28,1 procenta. Prudký pokles zaznamenaly v září také Renault a jeho partner Nissan, stejně jako Fiat Chrysler.

Pokud jde o prodeje v jednotlivých státech EU, většina zemí v září zaznamenala dvouciferný procentní pokles. Prodej v Německu se snížil o 30,5 procenta, ve Francii o 12,5 procenta a v Itálii o více než 25 procent.

Ve Španělsku se odbyt propadl o 17 procent a v Británii o 20,5 procenta.

Zatímco mezi lednem a zářím se prodeje aut ve Španělsku, Francii a Německu zvýšily, v Itálii a Velké Británii naopak došlo k poklesu.
Volkswagen si stěžuje na nová pravidla

Podle nových pravidel by od prvního září mělo testování emisí více odpovídat provozu automobilu v reálných podmínkách. Automobilky však mají problémy získat novou certifikaci včas.

Automobilky v důsledku nových pravidel musely zastavit dodávky některých modelů, které ještě nestačily nově certifikovat. Automobilky také v srpnu, před zavedením nové metodiky, nabízely výrazné slevy na auta, vedlo to k tomu, že v srpnu odbyt o více než 31 procent vzrostl. (jaz)