Čeští občané jsou ve vztahu k EU nejpesimističtější...

Evropská unie má mezi Evropany největší popularitu za posledních 25 let. Vyplynulo to z veřejného mínění Eurobarometru. Hned 62 % Evropanů se domnívá, že členství jejich země v EU je dobrá věc. Nejpesimističtější jsou obyvatelé Česka, členství v unii považuje za pozitivní jen 39 procent z nich.

Na opačném konci žebříčku jsou Lucemburčané s 87 procenty. V Británii, která evropský svazek příští rok opustí, přitom hodnotí členství kladně 48 procent obyvatel. Na otázku, jak by volilo v případném referendu o členství v unii, 51 procent odpovědělo, že by hlasovalo pro setrvání.

Téměř dvě třetiny (64 procent) Čechů jsou přesto přesvědčeny, že Česká republika má z EU prospěch. Na celoevropské úrovni je to 68 procent, což je nejlepší výsledek od roku 1983, kdy byl průzkum poprvé zadán. Jako důvody účastníci sondáže nejčastěji uváděli ekonomické přínosy, nové pracovní příležitosti a bezpečnost.

Od britského referenda, které v roce 2016 rozhodlo o odchodu země z EU, vykazují téměř všechny výsledky měření podpory EU pozitivní trend.

„Ten naznačuje nárůst znepokojení napříč celým kontinentem ohledně důsledků, které brexit bude mít. Kvůli obtížným vyjednáváním tak zároveň roste povědomí o výhodách členství v EU,“ uvedl Evropský parlament k průzkumu.

Anketa také ukázala na rostoucí povědomí o volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok. Termín voleb, tedy květen 2019, zná 41 procent evropských občanů. Na rozdíl od 51 procent Evropanů, kteří se o volby do Evropského parlamentu zajímají, má v České republice zájem pouze 22 respondentů, což je opět nejméně z celé unie.

Stejně jako ostatní Evropané vidí Češi jako nejdůležitější téma předvolební kampaně otázku přistěhovalectví. Zatímco v ostatních zemích patří mezi další klíčová témata boj proti nezaměstnanosti mládeže a hospodářství a růst, pro Čechy jsou prioritou ochrana vnějších hranic a boj s terorismem. (jaz)