Kanada zlegalizovala marihuanu pro lékařské účely.

Kanaďané si ode dneška mohou beztrestně ubalit jointa. Země zlegalizovala marihuanu pro rekreační účely. Lidé ji mohou zakoupit v obchodech, objednat po internetu od výrobců s příslušnou licencí a nosit u sebe až 30 gramů této měkké drogy.

Černý trh přijde ročně o 6 miliard kanadských dolarů (103 miliard korun), prohlásil při obhajobě nového rozhodnutí premiér Justin Trudeau. Stejnou částku podle statistik Kanaďané v roce 2015 utratili také za víno.

Stát si od liberálního přístupu k této měkké droze slibuje kontrolu nad prodejem, větší bezpečnost uživatelů i odstavení překupníků od zisku.

Kanaďané si nyní mohou zakoupit marihuanu v obchodech či si ji objednat po internetu od výrobců s příslušnou licencí. Pravidla pro prodej a kouření se mohou lišit v jednotlivých provinciích, ale dospělí mohou mít u sebe na veřejnosti až 30 gramů konopí.

Věková hranice byla federálně stanovena na 18 let, některé provincie ji však zvýšily na 19 let. Provincie jsou oprávněny zavést i další omezení, například pokud jde o místa, kde se marihuana smí kouřit.

Zároveň budou i nadále platit jistá omezení. Vláda kupříkladu nařídila, že balení marihuany musí být opatřeno varováním před zdravotními následky, či zakázala reklamu zaměřenou na mladé lidi.

Nezákonné je vlastnit více než 30 gramů drogy, pěstovat více než čtyři rostliny na domácnost nebo si drogu kupovat u neoprávněného dealera.

Kanadský parlament zlegalizoval kouření marihuany v červnu tohoto roku. Zákonodárci tím otevřeli cestu ke svobodné spotřebě a výrobě konopí a Kanada se tak stala první zemí ze skupiny G7, která ji povoluje.

Rekreační užívání konopí dříve legalizovaly také některé státy USA nebo Uruguay, která rekreační spotřebu marihuany legalizovala jako první země na světě.

Marihuana se získává z konopí. Zejména díky psychoaktivní látce THC (tetrahydrokanabinol) má analgetické účinky, pomáhá například lidem s roztroušenou sklerózou zmírňovat svalové napětí a třes a osobám s Tourettovým syndromem snižuje četnost tiků.

Ulevuje i lidem po chemoterapii větší chutí k jídlu a snížením pocitu nevolnosti.

(pel)