Babiš s Hamáčkem naslibovali před volbami krajům více peněz na opravy silnic. Peníze však nemají....

Premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) před volbami krajům naslibovali miliardy korun na opravy silnic. Peníze však vláda nemá – slíbené 4 miliardy bude vláda hledat až v roce 2019. Politici přitom ještě před volbami tvrdili, že vláda už dotyčný návrh schválila.

Zprávu uveřejnil server Novinky.cz.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) však nyní přiznal, že peníze na opravy silnic druhých a třetích tříd bude vláda hledat až příští rok z nespotřebovaných výdajů.

„Dělali jsme to tak i v tomto roce. Samozřejmě tam bude asi i nějaká částky ze Státního fondu dopravní infrastruktury, ale celou částku čtyř miliard by fond neunesl,” řekl Ťok.

Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), ze kterého jsou financovány zejména stavby a opravy silnic a železnic, se příští rok zvýší na 86,3 miliardy korun.

Je to zhruba o 14 miliard korun více než v letošním roce. Z toho 20,8 miliardy by měly být peníze z evropských fondů.

Ťok dále uvedl, že krajům nemůže peníze poskytnout z tohoto fondu. Nemohly by totiž být zahájeny všechny stavby, se kterými ministerstvo v následujícím roce počítá.

Že vláda už peníze našla a je připravena dát je krajům,sliboval předseda i místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) před volbami v televizní debatě v České televizi.

Lídr vládní ČSSD Hamáček tehdy řekl, že kabinet musí vyšetřit více prostředků na opravy silnic a že vláda na to chce dát čtyři miliardy. Návrh ale ještě musí schválit parlament.

Babiš před komunálními volbami prohlásil, že ministerstvo pro místní rozvoj navýší o 300 miliónů peníze na místní komunikace.

Stát v minulých letech poskytoval krajům mimořádné dotace z vládních nebo ministerských úspor či nepotřebných zdrojů. V posledních čtyřech letech takto kraje dostaly od státu zhruba 15 miliard korun. Ministerstvo proto chce vytvořit systém, který by zajistil financování silnic druhé a třetí třídy ve výši čtyř miliard korun ročně.

(pel)