Česká republiku brzy zachvátí velké zdražování potravin. Ještě do konce roku porostou ceny mouky, chleba, pečiva a dalších pekárenských výrobků. Zdraží také brambory a některé druhy zeleniny.

Důvodem zdražení je letošní mimořádně suché a nezvykle teplé počasí, které se výrazně podepsalo na nižších výnosech některých zemědělských plodin.

„Nižší sklizeň obilí se promítne do cen mouky ještě do konce roku, což povede k růstu cen nejen u chleba a pečiva, ale i dalších pekárenských výrobků,“ potvrdil Právu agrární analytik Petr Havel.

„Pečivo zdraží do konce roku až o deset procent. V růstu cen se vedle slabší úrody projeví také vyšší mzdové náklady a zdražení energií,“ uvedl pro Právo hlavní ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda.

Brambory podraží údajně o zhruba 25 procent, před vánočními svátky ale může cena vyletět vzhůru až o 50 procent.

Obilovin, včetně kukuřice na zrno, se letos sklidilo o téměř osm procent méně, o pětinu méně bude brambor a o čtvrtinu méně cukrovky.

Slunečnice se sklidí méně o desetinu, máku skoro o třetinu a hrachu o 17 procent. Naopak o pětinu více než loni bude letos řepky. Vyplývá to z posledního odhadu sklizně Českého statistického úřadu (ČSÚ) k 15. září.

Odhadovaná sklizeň brambor 557 tisíc tun je ve srovnání s loňskou úrodou nižší o 19,1 procenta. Z hektaru se sklízí v průměru 24,35 tuny brambor, což je o 5,07 tuny méně než loni. Oproti loňsku se mírně snížila i plocha osázená bramborami.

„Letošní úroda je třetí nejnižší v historii sledování, méně brambor se sklidilo jen v roce 2013 a 2015,“ zjistili statistici. (jaz)