Premiér Andrej Babiš se ostře vymezil proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Nelíbily se mu vulgarity, které Zeman použil ve vysílání Radiožurnálu. Podle předsedy vlády není vhodné je říkat na veřejnosti.

„Já chápu, že když pan prezident slyší jména Kožený nebo Bakala, který zdevastoval celý kraj, zničil firmu, připravil lidi o 43 tisíc bytů, že ho napadají různá slova. Nicméně si myslím, že ta slova, co on použil, nejsou na veřejnosti vhodná,“ reagoval Babiš na tiskové konferenci v Černínském paláci, kde uváděl do úřadu nového ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas označil termínem „ekonomický zm*d” finančníka Viktora Koženého a uhlobarona Zdeňka Bakalu, proti kterému dlouhodobě vystupuje kvůli OKD i v souvislosti s jeho mediálním domem Economia.

To, že Babiš kritizuje Zemana, nebývá obvyklé. Politici spolu většinou souzní, a pokud prezident udělá něco kontroverzního, Babiš většinou jeho kroky nechává bez komentáře.

V minulosti Babiš kritizoval prezidentovy spolupracovníky, hradního kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého. Před druhým kolem prezidentských voleb v lednu premiér prohlásil, že by Zemanovi pomohlo, kdyby se distancoval od některých svých nejbližších spolupracovníků, kteří mu nedělají dobrou pověst.

Zeman svým výlevem v živém vysílání nadzdvihl i opoziční politiky. Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil například reagoval slovy, že ze schopného politika zbyly jen vulgarity. (jaz)