Střední a vyšší třída tvoří poprvé v historii polovinu světové populace. Extrémní chudobou však stále trpí asi 630 milionů lidí. Vyplynulo to z analýzy organizace World Data Lab.

Do střední třídy podle analýzy minulý měsíc patřilo ze světové populace zhruba 3,8 miliardy lidí, z toho 200 miliónů jsou „boháči“. Na druhé straně stojí 3,16 miliardy lidí ohrožených chudobou a 630 miliónů extrémně chudých.

Podle amerického ekonoma Homi Kharase, který léta působil jako hlavní analytik Světové banky, jde o bod zvratu mimořádného globálního významu. Poprvé od začátku civilizace založené na zemědělství zhruba před 10 tisíci lety není většina lidstva chudá.

Analýza počítá do střední třídy domácnosti, které utrácejí 11 až 110 dolarů (250 až 2500 korun) na osobu denně podle parity kupní síly z roku 2011. Toto poměrně široce nastavené měřítko používá také mnoho organizací a vlád.

Extrémně chudí jsou ti, kteří utrácejí méně než 1,90 dolaru (43 korun) denně. Mezi střední třídou a extrémně chudými jsou lidé tzv. zranitelní, kterým chudoba hrozí, naopak nad horní hranicí střední třídy jsou lidé považovaní za bohaté.

Lidé ve střední třídě mají dostatek peněz k nákupům spotřebního zboží, mohou si dovolit utrácet za zábavu či dovolenou. V případě krize jako ztráta zaměstnání či nemoc mohou situaci lépe zvládnout, aniž by se propadli zpět do chudoby.

Podle analýzy se v dnešním světě daří zhruba každou vteřinu jednomu člověku uniknout z extrémní chudoby a střední třída se rozrůstá tempem pěti lidí za sekundu. Přibývá i bohatých, i když pomaleji – jedna osoba za dvě sekundy.

Do roku 2030 by se počet lidí ve střední třídě měl zvýšit na 5,3 miliardy. Téměř 90 procent nových členů střední třídy má pocházet z Asie, částečné zlepšení se má dočkat také Afrika. (jaz)