České dráhy budou muset zaplatit pokutu 48 milionů korun. Udělil ji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za to, že se ČD účastnily na kartelové dohodě v rámci projektu Italia Express.

Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Státnímu podniku původně hrozila pokuta až 350 milionů korun, díky spolupráci s úřadem je ovšem pokuta nižší.

Podle antimonopolního úřadu se České dráhy měly společně s Rail Cargo Austria AG a AWT Čechofracht dohodnout na společném postupu v rámci soutěže na projekt v nákladní dopravě Italia Express. Konkrétně se firmy dohodly na cenové koordinaci či výměně citlivých informací, což vedlo k rozdělení trhu.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského byla dohoda uzavřena za bývalého vedení v roce 2006, kdy jejich součástí byla i nákladní železniční doprava. Dnes nákladní dopravu zajišťuje dceřiná společnost ČD Cargo.

Vedení podniku se proto před dvěma lety, kdy bylo řízení zahájeno, rozhodlo s ÚOHS aktivně spolupracovat a využít takzvané procedury narovnání. Ta díky spolupráci obviněných umožňuje urychlit průběh procesu a pro obviněné často i snížení jim hrozící pokuty.

Stejně postupovaly i další obviněné firmy. Obě tuzemské tak dosáhly výrazného snížení sankce, rakouské Rail Cargo Austria AG byla pokuta úřadem prominuta úplně.

Skupině České dráhy v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů méně. Tržby skupiny se ale meziročně zvýšily zhruba o 618 milionů na 17,35 miliardy korun. Do skupiny patří vedle osobního dopravce také ČD Cargo, ČD Telematika nebo Výzkumný ústav železniční. (jaz)