Stoupenci Tálibánu zabili v Afghánistánu další desítky vojáků a policistů...

Tálibán zaútočil na dvě základny afghánských bezpečnostních sil. Pozabíjel při tom přes 60 jejich příslušníků. S informací přišla americká CBS. Při nedávném útoku v Afghánistánu zahynuli také tři čeští vojáci. Celkem už v Afghánistánu padlo 13 vojáků ČR.

Po pondělním útoku v provincii Farjád zaútočil Tálibán ve středu v provincii Baghlán.

Při útoku na základnu Allahuddín v Baghlánu bylo podle středečního vyjádření televize Tolo zabito „35 vojáků a deset místních policistů“.

V noci na úterý se po třídenním obléhání vzdala posádka základny Činaja v provincii Farjáb. Do rukou Tálibánu se vydalo čtyřicet vojáků, když se jim nedostalo žádné podpory, došla jim munice, zásoby i voda.

Mluvčí ministra obrany Ghafúr Ahma Džavíd přiznal stanici CBS, že základna, kde bylo 140 vojáků, padla do rukou Tálibánu. Podle něj padlo 17 vojáků a 19 dalších bylo zraněno.

Předseda rady provincie Farjáb Mohammad Tahir Rahmání potvrdil, že se vojáci vzdali. Podle něj je padlých a zraněných dohromady 43.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid, který potvrdil, že na základnu zaútočil právě Tálibán, řekl, že se vzdalo 57 vojáků a dalších 17 bylo zajato během bitvy. Dodal, že se hnutí zmocnilo osmi vozidel humvee.

V úterý se po pěti dnech podařilo pozemním silám s podporou vrtulníků vytlačit hnutí Tálibán z města Ghanzí, které je správním střediskem stejnojmenné provincie. Jednotky ve městě, ze kterého utekly stovky lidí, pátrají po zbylých tálibech.

Mluvčí amerických sil v Afghánistánu Martin O´Donnel v úterý uvedl, že město je pod kontrolou vládních sil a „dnes nebyla zaznamenána žádná aktivita nepřítele.“ Přiznal, že někteří bojovníci Tálibánu jsou stále ve městě, ale ti nepředstavují hrozbu, která by mohla vést k jeho pádu. Ohrožují však obyvatele, s nimiž si vyřizují účty. Do operace podle O´Donnela musely být nasazeny i bitevní vrtulníky AH-64 Apache 101 vzdušné výsadkové divize:

„Americké vzdušné síly zabily od 10. srpna více než 220 tálibů.“

Padlo ale nejméně sto afghánských vojáků a policistů. (jaz)