Ethan Sonneborn má jen 14 let, ale může být zvolen guvernérem (tedy šéfem vlády) amerického státu Vermont.

V USA legálně kandiduje na guvernéra státu Vermont 14letý kluk jménem Ethan Sonneborn. Stejného věku jsou i jeho volební manažer a šéf kampaně (tomu však již táhne na 15. rok). Neobvyklý jev, kdy se guvernérem jednoho z amerických států může stát dítě, umožňuje ústava státu Vermont, jejíž tvůrci do ní zapomněli zakotvit věkové omezení pro kandidáty…

Ve Vermontu právě probíhají demokratické primárky, ve kterých voliči registrovaní jako demokraté budou vybírat kandidáta na guvernéra, který se v listopadových volbách postaví současnému republikánskému guvernérovi Philu Scottovi (ten je již zletilý, je mu 60 let).

O demokratickou nominaci usilují čtyři kandidáti. Jedním z nich je Ethan Sonneborn, který se ve své kampani zaměřuje především na ekonomiku a lepší kontrolu zbraní, tedy tradiční demokratická témata.

Netradiční je, že demokratický kandidát Ethan Sonneborn má pouze 14 let, stejně jako jeho volební manažer Miles Burgess. Šéf štábu volební kampaně Alex Yaggy je o něco starší, dnes slaví patnácté narozeniny…

Ethan Sonneborn oznámil svou kandidaturu už před rokem. Vermontský ministr vnitra požádal o stanovisko ministra spravedlnosti, který prohlásil jeho kandidaturu za legální, protože zákony státu Vermont nevyžadují pro kandidaturu na guvernéra jakákoliv věková omezení.

Mladému politikovi pak bylo umožněno kandidovat s podmínkou, že získá souhlas rodičů. S tím neměl Ethan Sonneborn žádný problém a stal se jedním ze čtyř kandidátů demokratické strany na guvernéra.

V kampani se mu povedlo vybrat 1700 dolarů na příspěvcích od sponzorů, což není velká částka a tak zůstal širší veřejnosti prakticky neznámý.

A to až do minulého týdne, kdy se zúčastnil televizní debaty všech čtyřech kandidátů. Ethan Sonneborn zaujal nejkvětnatějšími slovními obraty typu: „náš stát je silný jak jeho nejslabší článek“ a neschopností včas dokončit myšlenku, čímž si od škodolibějších komentátorů zasloužil přirovnání k Obamovi a jeho rozvleklým projevům.

Celkově ale Ethan Sonneborn v hodnocení televizní debaty obstál. Nikdo z jeho protikandidátů, ani moderátor a ani nikdo z publika nevznesli žádnou připomínku k jeho věku. A dnešek ukáže zda obstál i u demokratických voličů natolik aby ho vybrali jako vyzyvatele republikánského guvernéra v listopadových volbách. (mar)