České dráhy chystají nákup 120 nových vlaků. Předpokládaná hodnota zakázky je 14,8 miliardy korun. Informoval o tom mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

ČD nyní vypsaly dvě soutěže na dodávku až 60 moderních elektrických jednotek s kapacitou až 240 míst a stejný počet motorových jednotek s kapacitou až 120 míst.

„Vypsání dalších soutěží spadá do našeho plánu nabídnout krajům v případě uzavření smluv na zajištění dopravní obslužnosti po roce 2019 co nejrychleji moderní, bezbariérové vlaky vybavené audiovizuálním informačním systémem nebo wifi připojením k internetu,“ řekl šéf ČD Pavel Krtek.

Vítězný uchazeč mezinárodního tendru má ČD dodat moderní, klimatizované, nízkopodlažní elektrické jednotky s kapacitou až 240 míst k sezení určené pro obě hlavní trakční soustavy a pro rychlost až 160 km/h. V provozu bude možné spojit až tři jednotky do jednoho vlaku ovládaného jedním strojvedoucím s kapacitou cca 720 míst k sezení.

Všech 60 elektrických jednotek má vyjít na za zhruba 9,7 miliardy korun.

Dalších 60 jednotek mají být bezbariérové motoráky pro regionální linky s kapacitou 120 míst k sezení určené pro regionální a meziregionální dopravu. Jednotky mají být schopny provozu maximální rychlostí alespoň 120 km/h. Mezi požadavky je klimatizace, bezbariérový přístup a dveře ovládané tlačítky, které je možné blokovat ještě před rozjezdem vlaku, dostatečné prostory pro kočárky a jízdní kola. Odhadovaná cena těchto vlaků je 5,1 miliardy korun.

Dráhy se tendrem připravují na otevírání trhu, soutěže i na nové smlouvy o dopravní obslužnosti po roce 2019.

Skupina ČD při započtení osobní i nákladní dopravy vykázala za loňské hospodaření zisk 984 miliónů korun. Od státu a krajů dostávají dráhy ročně dotace kolem 14 miliard korun na provoz nevydělávajících tratí a zajištění dopravní obslužnosti. (jaz)