Ke Slunci odstartovala sonda NASA Parker Solar Probe...(Na snímku umělecká kompozice sondy mířící ke Slunci; parkersolarprobe.jhuapl.edu)

Raketa se sondou Parker Solar Probe po jednodenním odkladu odstartovala z floridského mysu Canaveral. Sonda NASA se jako první člověkem vyrobený přístroj „dotkne“ Slunce. Stroj se má přiblížit ke Slunci zhruba na 6 miliónů kilometrů a bude čelit teplotě kolem 1370 stupňů Celsia. 

Cílem mise je vnést nové světlo do poznatků o Slunci.

Sonda bude měřit elektrická a magnetická pole, ale i fotografovat sluneční atmosféru. Nese přístroje, které zaznamenají detaily nezachytitelné z větší vzdálenosti.

Sonda má uskutečnit 24 obletů a konec její mise je naplánován na rok 2025. Největšího přiblížení dosáhne v závěru roku 2024, kdy se dostane na vzdálenost 6,2 milionu kilometrů od povrchu Slunce.

Stroj chrání obal, který jí umožní fungovat i v teplotách kolem 1370 stupňů Celsia.

Raketa odstartovala v neděli přesně v ohlášených 3:31 místního času (9:31 SELČ).

Podle původního plánu měla raketa Delta IV Heavy z floridského mysu Canaveral odstartovat už v sobotu v 03:33 místního času (09:33 SELČ).

Přípravu na start NASA vysílala v přímém přenosu. Start byl následně několikrát odložen. Nakonec byl ohlášen technický problém, kvůli němuž byl start přesunut na neděli.

Sonda nese jméno po americkém astrofyzikovi Eugenu Parkerovi, který v 50. letech správně předpověděl existenci solárního větru. Je to vůbec poprvé, co NASA název sondy použila jméno dosud žijícího vědce. Jedenadevadesátiletý Parker start sledoval a vyjádřil naději, že sonda přinese poznatky o sluneční koróně.

(pel)