Centrem Prahy už poosmé vyrazil Duhový pochod Prague Pride. (Foto: Facebook Prague Pride)

Duhovým průvodem vyvrcholil festival leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) Prague Pride. Účastníci se potkali na Václavském náměstí, odkud společně vyrazili čtyřkilometrovou trasu na Letnou. Podle pořadatelů se akce zúčastnilo asi 40 tisíc lidí, tedy o zhruba 5 tisíc víc než loni.

Dav s duhovými vlajkami doprovázelo 15 alegorických vozů se zvukovými systémy.

V čele průvodu jeli tři maršálci s duhovými šerpami, každý ve svém autě. Maršálky se pro letošek stali dětský psycholog Václav Mertin za respektující přístup k duhovým rodinám, lesbická seniorka Jana Kociánová a nizozemská modelka Loiza Lamersová, která se narodila jako chlapec.

Kromě pestrobarevných, vyzdobených vozů ale přitáhla pozornost také Pirátská loď, jejíž součástí je bublinkovač a konfetové dělo. Kormidla se chopili poslanci za Pirátskou stranu včetně kandidáta na primátora Zdeňka Hřiba.

Novinkou průvodu je také tzv. tichá zóna. Tou chtějí pořadatelé vyjít vstříc nejen těm, kteří si na hlasitou hudbu příliš nepotrpí, ale také psům.

Podle tiskové mluvčí festivalu Bohdany Rambouskové se průvodu zúčastní 35 až 40 tisíc lidí.

Pořadatelé letos museli tradiční trasu průvodu pozměnit kvůli opravám v dolní části Václavského náměstí.

Místo po Příkopech se tak účastníci vydali Opletalovou a Hybernskou ulicí na náměstí Republiky, odtud pak tradičně po Revoluční a Řásnovkou a Klášterskou na Dvořákovo nábřeží přes náměstí Curieových a Čechův most po schodech na Letnou, kde organizátoři připravili hudební program.

Antiakce proti průvodu Prague Pride ohlásili i jeho odpůrci. Na Václavském náměstí u sochy svatého Václava protestovalo pár věřících, na místě se má sejít i menší shromáždění na ochranu „přirozených rodinných hodnot“.

(pel)