Předseda Evropské komise J.C. Juncker (šedivý muž s brýlemi uprostřed; vlevo manželé Trumpovi) nebyl na summitu NATO v Bruselu (13. 7. 2018) schopen normální chůze.

Předseda Senátu Milan Štěch na schůzi horní komory Parlamentu nepřímo vyzval přítomného premiéra Babiše k sesazení předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera z funkce. Důvodem je Junckerovo vystupování na červencovém summitu NATO v Bruselu (13. 7.), v jehož průběhu se Juncker na veřejnosti předváděl ve stavu, který většina pozorovatelů považovala za způsobený nadměrnou konzumací alkoholu. 

Štěch podotkl, že je velkým zastáncem Evropské unie a přeje si, aby se EU „udržela“.

„…víme, že to má dnes v globalizovaném světě pro nás existenční hodnotu, aby se EU jako funkční celek po všech stránkách; hospodářské, politické, obranné, ale i sociální udržela a byla funkční,“ předznamenal Štěch.

Překážkou k dosažení takového stavu je však pode Štěcha chování předsedy EK Junckera.

„…dostáváme velkou ránu do týlu, když televizní stanice ukazují pana Jean-Claude Junckera, jak se pohybuje ve stavu, který nazývají ty stanice… Nebyl jsem tam, nemohu citovat, ale stanice, že prostě je tam opilství apod.,“ konstatoval Štěch.

Nepřímo proto vyzval přítomného předsedu vlády Andreje Babiše, aby se přičinil o odchod Junckera z funkce.

„Myslím si, že by se i páni premiéři, kteří tvoří největší orgán – Radu, možná měli pobavit o tom, jestli stav je udržitelný, protože možná, že to víc poškozuje EU, než některé jiné věci týkající se např. tvorby nějakých společných politik anebo některých nařízení, které často kritizujeme,“ podotkl Štěch.

„Ale toto (Junckerovo opilecké chování, pozn. redakce) působí velmi a velmi neprofesionálně a ta důvěra, že jsou tam skutečně lidé na svém místě u občanů, řadových občanů se velmi a velmi výrazně snižuje. Je to jenom takový dotaz, upozornění,“ dodal předseda Senátu.

Summit NATO, Brusel (13. 7. 2018): Juncker bez pomoci druhých není schopen najít schod, natož na něj vystoupit.

Upozornil také na fakt, že Junckerovo chování na veřejnosti (viz video v článku; Juncker nebyl schopen pohybu vpřed, natož vzhůru po schodech); zesměšňuje celou Evropskou unii.

„Z rozhovoru s občany jsem zaznamenal, že skutečně si z toho dělají srandu a že to tu Evropskou unii celou snižuje! Víme, že na tom vydělávají samozřejmě některé politické směry i v naší republice a myslím si, že bychom to přehlížet neměli!,“ prohlásil Štěch. (sfr)


Výňatek z projevu předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) k informaci vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, která se konala ve dnech 28. – 29. června 2018, pronesený na schůzi Senátu 19. července 2018

 …

Pokud tady sedí předseda vlády, tak musím říct jednu poznámku. A jsem strašně nerad, že ji musím říct, ale na druhou stranu ji řeknu. A to je věc, která nesouvisí tedy s jednáním Rady, ale se summitem NATO, který proběhl 13. 7.

My všichni, kteří jsme zastánci EU a víme, že to má dnes v globalizovaném světě pro nás existenční hodnotu, aby se EU jako funkční celek po všech stránkách; hospodářské, politické, obranné, ale i sociální udržela a byla funkční, tak dostáváme velkou ránu do týlu, když televizní stanice ukazují pana Jean-Claude Junckera, jak se pohybuje ve stavu, který nazývají ty stanice…

Nebyl jsem tam, nemohu citovat, ale stanice, že prostě je tam opilství apod.

Myslím si, že by se i páni premiéři, kteří tvoří největší orgán – Radu, možná měli pobavit o tom, jestli stav je udržitelný, protože možná, že to víc poškozuje EU, než některé jiné věci týkající se např. tvorby nějakých společných politik anebo některých nařízení, které často kritizujeme, ale toto působí velmi a velmi neprofesionálně a ta důvěra, že jsou tam skutečně lidé na svém místě u občanů, řadových občanů se velmi a velmi výrazně snižuje. Je to jenom takový dotaz, upozornění.

Myslím si, že bychom k tomu neměli být lhostejní, protože z rozhovoru s občany jsem zaznamenal, že skutečně si z toho dělají srandu a že to tu Evropskou unii celou snižuje! Víme, že na tom vydělávají samozřejmě některé politické směry i v naší republice a myslím si, že bychom to přehlížet neměli!

Vím, že je to složité, že to není jednoduché, ale asi pokud by byla šance na to upozornit, že by to takhle nemělo pokračovat, že by se s tím něco mělo dělat, by se mělo stát.

Děkuji.