Britové už ví, kdo zaútočil novičokem na Skripalovy. Byli to prý Rusové...

Britská policie identifikovala útočníky, kteří se pokusili otrávit bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Vyšetřovatelé si jsou podle médií jistí, že pachatelé jsou Rusové. Žádná jména však neuvádějí.

Vyšetřovatelé podle Press Association (PA) identifikovali pachatele útoku prostřednictvím záznamů z videokamer a kontrolou seznamu lidí, kteří v kritickém období přijeli do Spojeného království.

„Jsou si jisti, že jsou to Rusové,” napsala agentura.

Podle ní vyšetřovatelé zjistili, že útok provedlo několik osob.

Informace o odpovědnosti ruských agentů za pokus o otravu Skripalových se objevovaly už dříve, žádná jména však dosud nepadla. Spekulovalo se o tom, že Rusové přiletěli do Británie krátce před útokem a bezprostředně po něm zemi opustili. Šlo údajně o dva lidi.

Skripalovi byli otráveni 4. března a nalezeni byli na lavičce před salisburskou restaurací v hlubokém bezvědomí. Podle Londýna útočníci použili armádní jed zvaný novičok, vyrobený údajně v bývalém Sovětském svazu. Podle The Times byla látka podána jako pomalu se uvolňující gel, což pachatelům umožnilo včas se vzdálit.

Britská vláda z odpovědnosti za útok obvinila Rusko a vypověděla ze země 23 ruských diplomatů. Ke stejnému kroku se uchýlilo dalších asi 30 zemí, celkem muselo své diplomatické posty vyklidit kolem 150 Rusů. Moskva obvinění z napadení odmítá a na sérii vyhoštění odpověděla stejným krokem vůči desítkám zahraničních diplomatů v Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin po summitu s prezidentem USA Donaldem Trumpem v Helsinkách novinářům řekl, že britská obvinění jsou nepodložená.

(pel)