Bezos se svým Amazonem dobyl planetu Zemi. Míří proto do vesmíru.

Jeff Bezos, zakladatel internetové obchodní společnosti Amazon, je nejbohatším člověkem v historii. Jeho majetek je odhadován na 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun). Do žebříčku 500 nejbohatších lidí se vešli i Češi Petr Kellner a Andrej Babiš.

Čtyřiapadesátiletý Bezos je v čele žebříčku zcela jednoznačně. Jeho majetek je o 55 miliard dolarů (1,21 biliónu korun) větší než jmění druhého nejmajetnějšího člověka planety, zakladatele Microsoftu Billa Gatese.

Šéf Amazonu se stal nejbohatším člověkem od roku 1982, kdy časopis Forbes zveřejnil poprvé svůj žebříček nejbohatších lidí planety, upozornil Bloomberg. Nikdo v historii žebříčku tolik peněz neměl.

Na 111. místě se umístil Petr Kellner s majetkem 12 miliard dolarů, premiér Andrej Babiš je 483. s majetkem 4,03 miliardy dolarů. Jsou to jediní zástupci podnikatelů ze zemí Visegrádské čtyřky v žebříčku.

Akcie Amazonu pokračují v růstu a již při dopoledním obchodování v New Yorku díky jejich ceně Bezosův majetek překonal hodnotu 150 miliard dolarů. Od začátku roku akcie firmy vzrostly asi o 56 procent a Bezosův majetek asi o 52 miliard dolarů. To je více než celý majetek indického podnikatele Mukeše Ambaniho, který se nově stal nejbohatším člověkem v Asii, kde sesadil čínského podnikatele a zakladatele firmy Alibaba Jacka Maa.

Bezos je také už téměř tak bohatý jako rodina Waltonových, která vlastní mimo jiné maloobchodní společnost Walmart a je s majetkem 151,5 miliardy dolarů nejbohatší dynastií.

Zaměstnanci Amazonu jsou nespokojení, zahájili stávku

Zatímco Bezosův Amazon bohatne, zaměstnanci firmy jsou dlouhodobě nespokojení. Tisíce evropských zaměstnanců Amazonu se tak rozhodlo stávkovat. To kvůli špatným pracovním podmínkám, nízké mzdě či nedostatečným zdravotním benefitům. Stávka se týká distribučních center ve Španělsku, Německu či v Polsku.

Podle zpráv agentury Reuters se od pondělí účastní několikadenní stávky 1800 zaměstnanců ve Španělsku, svaz Verdi pro INFO.CZ dodává, že do madridského centra přišlo dnes na směnu jen 60 zaměstnanců. Další tisíce stávkujících se k protestům přidaly v Německu. (jaz)