Podnikatelské odbory tvrdí, že by DEN DAŇOVÉ SVOBODY měl v ČR letos připadnout až na 12. září.

Den daňové svobody v Česku letos nenastal ani v květnu ani červnu, ale nastane až 12. září. S tímto zjištěním přišly Podnikatelské odbory, podle kterých budou poplatníci v ČR letos pracovat výhradně „pro stát“ až do 12. září. Podnikatelé poukázali na to, že do výpočtu je nutno zahrnout odvody státu na DPH, spotřební dani, poplatcích, kolcích a pokutách. 

Liberální institut vypočetl, že letošní Den daňové svobody v Česku připadl na 22. května. Podle analýzy společnosti Deloitte nastává Den daňové svobody v Česku letos až 23. června.

Podnikatelské odbory se však proti tomu „bouří“. Červnový (a samozřejmě i květnový) den daňové svobody označily za nesmysl.

„Podnikatelské odbory jsou přesvědčeny, že skutečné datum letos připadne až na 12. září,“ uvedla organizace.

“Podnikatelé, ale i zaměstnanci by si měli uvědomit, že nároky státu nejsou jen odvody mezd a zdanění zisků. Každý měsíc odevzdáváme státu další tisícikoruny na DPH, spotřební dani, poplatcích, kolcích a ve výsledku i pokutách,” prohlásil předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

“Ve výsledku tak státu odevzdáme průměrně 70 procent toho, co vyděláme. Den daňové svobody v první půlce roku je tak utopií,” podotkl dále Bábek.


Zdroj: Podnikatelské odbory


Podnikatelé také upozornili na to, že do výpočtů dne daňové svobody není zahrnut čas, který zejména živnostníci a drobní podnikatelé musí věnovat státu, jeho institucím a požadavkům.

„Zavádění EET, pravidelná kontrolní hlášení, legislativa související s GDPR nebo stále častější fyzické kontroly úředníků, a samozřejmě veškerá evidence a výběr daní a odvodů pro stát – to všechno stojí podnikatele desítky i stovky hodin ročně, které nemohou věnovat tomu, co je živí,“ uvedli podnikatelé.

„Pracujeme pro stát zdarma, tomu se dříve říkalo robota, myslím,“ doplnil Bábek.

Na podle jejich názoru „extrémní daňové zatížení práce“ upozorňují Podnikatelské odbory opakovaně.

„Hodnota všeho, co si zaměstnanec za vydělané peníze koupí, je ve skutečnosti ubohých 30 % z ceny jeho práce. Tlak na zaměstnavatele, aby zvyšovali mzdy, je tak hlavně tlakem na vyšší příjmy pro nenasytnou státní mašinérii,“ zdůraznily podnikatelé.

Podnikatelské odbory k daňovému působení státu již dříve zveřejnily video s názvem „O státním Otesánkovi“.

Podle výpočtů Liberálního institutu připadl letos den daňové svobody na 22. května. To by znamenalo, že lidé v Česku pracovali na stát 142 dní. Reálné daňové zatížení ale podle slov institutu nekleslo.

„Není co slavit. Oproti loňskému roku je tak zase o něco složitější podnikat, zaměstnávat i nechat se zaměstnat. Regulací přibylo a s nimi ubylo svobody,“ vysvětlil ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Odlišnou metodikou určuje den daňové svobody společnost Deloitte. Podle ní budou Češi v letošním roce pracovat na stát 174 dní, tedy o jeden den déle než v loňském roce. Den daňové svobody by podle Deloitte připadl až na 23. června.

Za den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od nějž jde veškerá mzda na účet občana. Až do vypočteného dne pomyslně putují veškeré příjmy občanů do pokladny státu. Odsud je odvozeno tvrzení, že až do Dne daňové svobody pracují občané (v průměru) jen pro stát a teprve až od pomysleného Dne daňové svobody již pracují jen „pro sebe“. (sfr)

VÍCE O TÉMATU DNE DAŇOVÉ SVOBODY ČTĚTE ZDE:

Den daňové svobody připadl letos na 22. května. Lidé v Česku pracovali na stát 142 dní