Angela Merkelová to schytala za svůj výrok o vyhnání Němců...

Angela Merkelová prohlásila, že pro vyhnání Němců z Československa neexistovalo morální ani politické ospravedlňování. Kancléřka to řekla při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků. Český prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš výrok odsoudili.

„Vyhnání a útěk Němců byly především bezprostředním následkem Němci započaté druhé světové války a nevýslovných zločinů nacionálněsocialistické diktatury,“ řekla Merkelová.

„To ale nemění nic na tom, že pro vyhnání neexistovalo ani morální, ani politické ospravedlnění,“ zdůraznila kancléřka v Berlíně při vzpomínce na vysídlence a běžence.

Ze zemí střední a východní Evropy bylo po druhé světové válce odsunuto kolem 12 milionů Němců.

Šéfka německé vlády v souvislosti s poválečným odsunem Němců hovořila o „hořké nespravedlnosti“.

„Až dva miliony lidí přišly následkem vyhnání a útěku o život,“ poznamenala.

Jenom z Československa byly po druhé světové válce odsunuty na tři miliony Němců, z nichž velká část se postavila na stranu nacistického režimu. Česko-německá deklarace z roku 1997 v této souvislosti hovoří o vyhánění a nuceném vysídlení. Podle česko-německé komise historiků při něm přišlo o život 15 až 30 tisíc Němců.

Šéfka německé vlády využila mezinárodního dne uprchlíků, aby se vyjádřila k současné krizi v německé vládě. Podle ní se nesmí zapomínat na lidský rozměr migrace.

„Nesmíme nikdy zapomenout… že jde pořád o lidi,“ řekla Merkelová.

O tom, že by humanita měla stát v popředí, hovořil trochu překvapivě i Seehofer, který je obecně zastáncem tvrdší migrační politiky.

S výrokem Merkelové „hluboce nesouhlasí“ český prezident Miloš Zeman.

„Reakce pana prezidenta: Hluboký nesouhlas!“ napsal mluvčí Jiří Ovčáček agentuře ČTK.

„Já myslím, že takový výrok je absolutně nepřijatelný a odmítám ho hlavně v období, kdy si připomínáme hrůzy heydrichiády, Lidice, Ležáky a zabití našich parašutistů. Já mám pocit, že v Německu probíhá nějaký vnitropolitický boj a je velice nešťastné, že se jitří staré rány, které jsou pro nás nepřijatelné,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

S výrokem nesouhlasili ani Piráti.

„Už v roce 1997 byla přijata Česko-německá deklarace, která připouští, že obě strany mohou mít různý pohled na minulost, ale nechtějí tím zatěžovat své budoucí vztahy. To platí a tím se budeme řídit. Výrok paní Merkelové tedy chápu jako součást vnitroněmecké debaty, která pro nás nemá význam,“ uvedl pirátský poslanec Mikuláš Peksa.

SPD chce podat oficiální protest

Odmítavě se k výroku Merkelové postavil i šéf SPD Tomio Okamura, který vyzývá k podání oficiálního protestu.

„Hnutí SPD vyzývá ministerstvo zahraničí a vládu České republiky k podání oficiálního protestu a předvolání velvyslance Spolkové republiky Německo v souvislosti s revanšistickými výroky kancléřky Merkelové. Politická pozice Německa, vyjádřená tímto prohlášením, zpochybňuje výsledky druhé světové války, záměrně relativizuje pozici viníků a obětí a přímo ohrožuje politické a bezpečnostní zájmy České republiky,“ řekl Okamura.

„Je to revanšistické vyjádření a naprosté svinstvo vůči České republice. Sudetští Němci se masově podíleli na přípravě konečného řešení české otázky, které by znamenalo faktickou a biologickou likvidaci českého národa,“ nebral si předseda SPD servítky. (jaz)