Kanada legalizovala používání marihuany pro rekreační účely. Legalizaci schválil Senát i dolní komora parlamentu. Svobodná spotřeba drogy by měla začít od září. Už od roku 2001 se smí v Kanadě marihuana používat pro lékařské účely.

Nyní by zákon ještě měla podepsat generální guvernérka coby zástupkyně královny Alžběty II, to je však již jen formalita. Skončí tím zákaz, platící v Kanadě od roku 1923.

„Pro naše děti bylo až příliš snadné opatřit si marihuanu. A pro zločince shrábnout zisk. Teď to změníme,“ napsal na Twitteru premiér Justin Trudeau v reakci na hlasování Senátu.

Kanada se stává první zemí ze skupiny G7, která povoluje úplnou spotřebu a výrobu konopí. Děje se tak pět let poté, co Uruguay jako první země světa legalizovala marihuanu. Rekreační užívání konopí legalizovaly také některé státy USA.

Kanaďané v roce 2015 podle odhadů utratili za konopí téměř šest miliard kanadských dolarů (asi sto miliard Kč), tedy skoro stejně jako za víno.

Nadále budou platit určitá omezení. Balení marihuany musí být opatřeno varováním před zdravotními následky a bude platit zákaz reklamy zaměřené na mladé lidi. Bude také nezákonné vlastnit více než 30 gramů drogy, pěstovat více než čtyři rostliny na domácnost, anebo si drogu kupovat u neoprávněného dealera. Tresty budou přísné. Například až 14 let ve vězení hrozí za prodej drogy nezletilým. (jaz)