Počet běženců ve světě loni stoupl o 3 miliony na 68,5 milionu lidí. Jedná se o rekordní údaj. Zveřejnil jej Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

V roce 2016 UNHCR evidoval 65,6 miliónu běženců. Loni jich bylo skoro 68,5 miliónu, což znamená, že každý 110. člověk na planetě je uprchlík, vnitřní přesídlenec nebo žadatel o azyl.

Uprchlíků, kteří opustili vlast před konflikty a pronásledováním, bylo v roce 2017 25,4 miliónu, což je téměř o tři milióny více než v roce 2016. Více než pětina uprchlíků jsou Palestinci a nejvíce jich pochází z pěti zemí – 6,3 miliónu ze Sýrie, 2,6 miliónu z Afghánistánu, 2,47 miliónu z Jižního Súdánu, 1,2 miliónu z Barmy a 986 000 ze Somálska.

Velký podíl na vysokém počtu uprchlíků mají konflikty v Africe, zejména války v Jižním Súdánu a v Demokratické republice Kongo, a také útěk statisíců barmských Rohingů do Bangladéše.

Nových uprchlíků bylo loni mezi běženci 16,2 miliónu, což znamená, že denně z domovů ve světě prchá v průměru na 44 000 lidí.

Ze zprávy úřadu OSN také vyplývá, že 85 procent uprchlíků se zdržuje v rozvojových zemích, a to i v těch nejchudších.

„Ocitli jsme se v okamžiku, kdy je třeba nucenému přesídlování čelit jiným a globálnějším způsobem, tak aby státy a společenství nezůstaly v těchto situacích osamocené,” řekl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

Z pohledu absolutních čísel nejvíc uprchlíků přijalo Turecko, na jehož území je 3,5 miliónu běženců, hlavně Syřanů. Z pohledu poměru k domácí populaci je uprchlíky ale nejvíce zatížen Libanon.

Nejvíce žádostí o azyl dostaly Spojené státy s 331 700, následuje Německo, Itálie a Turecko, uvedla CNN.

UNHCR za alarmující považuje fakt, že 53 procent uprchlíků jsou děti a nezletilí, často se pohybující bez doprovodu rodičů. (jaz)