EU chce zřídit v Africe střediska pro migranty...

Evropská unie chce postavit v severní Africe migrační střediska. Ta mají oddělovat lidi s nárokem na azyl od ostatních migrantů. EU tak chce snížit motivaci ekonomických migrantů, kteří se na plavbu do Evropy vydávají.

V dosud neveřejném návrhu z kanceláře šéfa unijních summitů Donalda Tuska se selekční střediska označují jako „regionální vyloďovací platformy“.

„Tyto platformy by měly posloužit k rychlému zpracování a rozlišení mezi ekonomickými migranty a lidmi, kteří potřebují mezinárodní ochranu. Tím se sníží motivace, aby se vydávali na nebezpečnou plavbu,“ citovala agentura Reuters z dokumentu, který by měl být projednán na summitu evropských lídrů, jenž proběhne v Bruselu 28. a 29. června.

Třídicí centra by mohla fungovat například jako takzvané hotspoty na jihu Itálie či na řeckých ostrovech v Egejském moři, v tomto případě by ale byly mimo evropské území.

O zbudování selekčních středisek na severu Afriky se debatuje delší dobu. Už v roce 2016 s tímto nápadem přišel maďarský premiér Viktor Orbán, připomněl web Politico.

Vyslání pracovníků evropské pohraniční služby Frontex na sever Afriky v posledních týdnech prosazuje rakouský kancléř Sebastian Kurz. Rakousko nyní přebírá půlroční předsednictví Evropské unie a Kurz toho chce využít k prosazení své vize řešení migrační krize.

Spojence našel v německém ministrovi vnitra Seehoferovi či nové italské vládě. Například italský ministr vnitra Matteo Salvini odmítá vpouštět do přístavů lodě nevládních organizací, které ve Středozemním moři zachraňují migranty.

V dokumentu je také zdůrazněna potřeba navýšit prostředky na ochranu vnějších hranic EU a další pomoc libyjské pobřežní stráži. Donald Tusk kopii návrhu rozeslal všem evropským lídrům a návrh s nimi bude v době před summitem osobně a telefonicky projednávat, píše Politico. (jaz)