Obchodní válka mezi světovými velmocemi nebere konce. Čína zavádí mimořádná cla vůči 545 americkým produktům za 34 miliard dolarů (přes 753 miliard korun). Je to reakce na zvýšení cel vůči 284 čínským výrobkům za 16 miliard dolarů, které ohlásil americký prezident Donald Trump.

Odveta Pekingu zasáhne širokou paletu produktů z USA od elektromobilů přes sóju až po whiskey a cigarety. Čínské ministerstvo obchodu přitom uvažuje o uvalení vyšších cel na dalších 114 výrobků včetně zdravotnických zařízení a energetických produktů.

„Čínská strana nechce obchodní válku, ale tváří v tvář americké krátkozrakosti se musí rozhodně bránit,“ vzkázal úřad v prohlášení.

Cla na další americké zboží budou představena později, uvedla agentura Nová Čína s odvoláním na celní komisi čínské Státní rady.

Americký prezident rozhodl o uvalení cel ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard USD (1,1 biliónu Kč). Pokud Čína zavede odvetná opatření, USA proti ní podniknou další finanční kroky. (jaz)