Německo se zmítá v migrační krizi. Šéf Křesťanskosociální unie (CSU) dal kancléřce Angele Merkelové ultimátum do konce června, aby našla společnou řeč se zástupci EU na téma uprchlíků. Jinak bude CSU vyžadovat vracení migrantů z německých hranic.

Vedení obou stran, tedy CSU a Křesťanskodemokratické unie (CDU), o problému jedná už delší dobu. Merkelová je zastánkyní názoru, že s návratem uprchlíků musí Německo počkat na vyjádření Evropská unie, které zazní na summitu koncem června. Seehofer naopak tvrdí, že EU otázku migrantů dlouhodobě nezvládá.

Poslední spor se vedl o tom, zda vracet od hranic migranty, kteří již dříve zažádali o azyl v jiné zemi EU. V CSU zmíněný postup vyžadují, v CDU s ním naopak nesouhlasí, není totiž v souladu s právy Unie.

Německý ministr vnitra Seehofer se před několika dny nechal slyšet, že opatření hodlá zavést i v případě trvajícího názorového rozporu.

Německá kancléřka, se kterou údajně v uprchlické otázce nesouhlasí až 65 Němců, prohlásila, že by jakékoli změny ráda nejprve probrala s ostatními členskými státy Unie. Pokud v jednání neuspěje, žadatelé by mohli být navráceni mimo jiné i do Česka.

Pokud se strany neshodnou na dlouhodobém řešení, mohl by rozpor ohrozit celou velkou koalici. Jde tak o největší ohrožení kancléřky od roku 2005, kdy se ujala funkce.

K migrační krizi se vyjádřil i Trump

Migrační debatu v Německu na twitteru komentoval také americký prezident Donald Trump, který kritizoval Evropu, že dovolila uprchlíkům, aby „násilně“ změnili její kulturu.

„Německý lid se obrací proti svému vedení,“ napsal prezident k debatě německých vládních stran o zásadách přistěhovalecké politiky.

Trump, který má podle amerického tisku s Merkelovou napjaté vztahy, na twitteru napsal, že migrační spory „cloumají už beztak slabou berlínskou koalicí“.

Zločinnost v Německu podle něj stoupá.

„Všude v Evropě dělají velkou chybu, když dovolili příchod milionů lidí, kteří tak mocně a násilně změnili jejich kulturu,“ napsal prezident.

„Nechceme, aby se něco podobného stalo u nás,“ upozornil. (jaz)