Itálie chystá deportaci Romů bez dokumentů...

Itálie se chystá na sčítání Romů a následnou deportaci těch, kteří nemají patřičné dokumenty. Sdělil to italský ministr vnitra Matteo Salvini pro regionální televizi Telelombardia.

„Zadal jsem na ministerstvu vypracování složky o romské otázce v Itálii. (Od roku 2011) na to nikdo ani nesáhl a panuje v tom chaos,“ řekl Salvini.

Ministr vnitra nové italské vlády vytvořené stranami Liga a Hnutí pěti hvězd už během volební kampaně mimo jiné prohlásil, že nechá zavřít všechny nelegálně zřízené romské osady.

V televizní relaci nyní Salvini hovořil o „sčítání“ Romů a jejich „evidenci“. Ti, kteří nemají patřičné dokumenty, budou v rámci dohod mezi státy „vyhoštěni“.

„Italské Romy si bohužel budeme muset nechat doma,“ dodal ministr a vicepremiér.

Krajně pravicové Lize dalo v březnových volbách hlas 17 procent voličů. Svůj volební úspěch postavila na silné protiimigrační rétorice. Minulý týden začal Salvini uplatňovat tvrdý přístup vůči plavidlům zahraničních nevládních organizací, jež se podílejí na záchraně migrantů, kteří se ve Středozemním moři ocitnou v nouzi.

Itálie minulou neděli odmítla vpustit do svých přístavů loď Aquarius provozovanou humanitárními organizacemi Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée s 629 migranty na palubě. Loď nakonec přijali Španělé, přičemž někteří z uprchlíků budou chtít patrně do Francie.

Nekompromisní kurz vůči imigraci chce stávající italská vláda zachovat. Podle Salviniho by měly lodě italského námořnictva a italské pobřežní stráže operovat blíže u italských břehů. Myslí si také, že do pátracích a záchranných prací ve Středozemí se může zapojit mnohem více zemí – Francie, Španělsko, Portugalsko i státy severoafrické. Italské lodě s běženci Itálie stále přijímá.

„Konečně nás Němci, Francouzi, Belgičané, Nizozemci, a dokonce i Španělé poslouchají,“ zhodnotil uplatnění nesmlouvavého postoje italský ministr vnitra. (jaz)