Německo čelí kvůli migrantům politické krizi, která může rozbít už tak pracně skládanou velkou koalici CDU/CSU a SPD. Ministr vnitra Horst Seehofer řekl svým kolegům z CSU, že už s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) nemůže dál pracovat. Již několikátá pře obou politiků se týká uprchlíků a jejich vracení zpět přímo z hranic spolkové republiky. 

Komplikuje se tak politická situace v Německu, protože spor by podle některých mohl ohrozit i vládní koalici.

Seehofer řekl podle listu Die Welt svým kolegům z CSU, že už s tou ženou (Merkelovou) nemůže dál pracovat. Přímo to kancléřce ale neřekl.

Mezitím mluvčí německé vlády popřel informace deníku Bild o tom, že Merkelová chce ještě před vrcholnou schůzkou šéfů vlád zemí Evropské unie na konci června uspořádat menší summit evropských států, které jsou nejvíce zasaženy uprchlickou krizí. Podle mluvčího jsou summity záležitostí evropských institucí.

Německo mělo podle Bildu o migrantech jednat hlavně s Řeckem, Itálií a Rakouskem. Zatím se neví, zda se zúčastní Španělsko nebo balkánské země. Kancléřka oficiálně nic neoznámila.

Již několikátá pře obou politiků ohledně migrace se týká Seehoferových plánů vracet hned na německých hranicích zpět běžence, kteří už byli registrováni v jiném státu EU, ve Švýcarsku nebo v Norsku.

Zatímco německé právo s takovým postupem obecně počítá, podle některých odborníků by odporoval evropským předpisům, a proto se proti němu staví i Merkelová.

Objevily se i spekulace, že kdyby se Seehoferovi podařilo uzavřít hranice, běženci by se mohli hromadit v Rakousku a Česku. Politik už se nechal slyšet, že to může udělat i bez souhlasu kancléřky.

(pel)