Dlouholetý spor Řecka s Makedonií se dočká uklidnění. Ministři zahraničí podepsali dohodu o názvu makedonského státu. Atény kvůli tomuto sporu čtvrt století blokovaly jednání Skopje o vstupu do EU a NATO. Makedonie od nynějška bude používat název Republika Severní Makedonie.

Název Makedonie přijalo Skopje po rozpadu Jugoslávie v roce 1991 a vyvolalo letitý spor s Řeckem. Řekové totiž považují název sousední země za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii.

V mezinárodním styku, včetně OSN, se nyní používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM).

Podpisu dohod o novém názvu Makedonie přihlíželi šéfové vlád obou zemí. Politici se setkali na řeckém břehu Prespanského jezera, kde prochází hranice mezi Řeckem a Makedonií i mezi Albánií.

Makedonský premiér Zoran Zaev na schůzku s jeho řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem připlul na motorovém člunu.

Dohodu bude muset schválit řecký a makedonský parlament. Voliči v Makedonii o ní budou rozhodovat v referendu.

Policie uzavřela všechny příjezdy do vesnic. Chtěla tak zabránit demonstrantům, aby vtrhli na místo, kde se slavnostní podpis konal. Protest pořádaný nacionalisty se odehrává na místě vzdáleném téměř 40 kilometrů, informovala agentura AP.

V sobotu před budovou řeckého parlamentu protestovaly proti dohodě tisíce lidí. Na adresu vlády v Aténách demonstranti křičeli „Zrádci, zrádci“.

(pel)