Česká republika čelí 12 mezinárodním arbitrážím. Pět z toho souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje 35 miliard korun. Vyplynulo to z údajů ministerstva financí.

Největší částku požaduje v mezinárodní arbitráži společnost Diag Human, a to zhruba 1 miliardu dolarů (přibližně 22 miliard korun). Kvůli nerealizovaným obchodům s krevní plazmou vedla společnost s Českem spor o miliardy korun už dříve.

Oproti předchozí arbitráži, ve které firma požadovala komerční nárok proti ministerstvu zdravotnictví, je nová žaloba z prosince 2017 investičním nárokem na základě mezinárodní dohody.

Nizozemský Nejvyšší soud (NS) v tomto týdnu zamítl kasační stížnost firmy na ČR, která souvisela s dřívější arbitráží mezi Diag Human a ministerstvem zdravotnictví. Podle ministerstva se tak podařilo zachránit zhruba 13 miliard korun.

Diag Human podobné žaloby podal v několika dalších zemích. Arbitráž na základě mezinárodní dohody vedená ministerstvem financí tak pokračuje.

Jedním z nejnovějších sporů státu je arbitráž se společností Fynerdale Holding z prosince 2017 kvůli údajnému pochybení ČR vůči firmě v souvislosti s trestním stíháním v kauze obchodu s potravinářským mákem.

Firma požaduje 2,38 miliardy korun. MF v rámci veřejné zakázky, jíž se účastnilo šest mezinárodních advokátních kanceláří, vybrala na základě nejnižší nabídkové ceny rakouskou kancelář Zeiler.partners.

Novou arbitráží z letošního května je spor o zhruba 483 miliónů korun se společností Alcor. V tomto případě se kauza týká pozemků v Praze, na kterých byly v minulosti vybudovány veřejné komunikace. Jde o pozemky, které jsou pod Jižní a Štěrboholskou spojkou, Rozvadovskou spojkou a Cínoveckou.

Spor s CME vyšel na 10,6 miliardy 

Dosud bylo podle údajů MF proti České republice ukončeno 25 arbitráží. Celkem 19 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála.

Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se společností CME ohledně znehodnocení investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy Kč.

Za právní služby v souvislosti s mezinárodními arbitrážními spory bylo podle údajů MF loni vyplaceno 169,2 milionu korun, což je v meziročním srovnání nárůst o zhruba třetinu.

Nárůst byl podle MF způsoben vývojem u sporů, když se loni osm sporů dostalo do konečné fáze a konala se ústní jednání před rozhodčími tribunály.

„Tato fáze sporu je z pohledu vynaložených nákladů ekonomicky nejnáročnější, neboť je třeba reagovat na neočekávaný vývoj slyšení v podobě argumentů protistrany a doplňujících požadavků rozhodčích tribunálů a jsou kladeny velké nároky na zapojení celého právního týmu zastupujících advokátních kanceláří,“ uvedlo MF.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly.

V roce 2009 v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.

(pel)