Na Andreje Babiše čekala před lánským zámkem desítka demonstrantů...

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Lánech prchal ve voze před desítkou demonstrantů, kteří ho čekali s transparenty a červenými trenýrkami. Lídr ANO při cestě na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem použil jiný vjezd. Původně měl předseda ANO po schůzce s prezidentem vystoupit na tiskové konferenci, ale nakonec beze slova znovu ujel.

Při příjezdu v Lánech Babiše přivítala asi desítka lidí s červenými trenýrkami, kteří tím protestovali proti směřování ČR pod jeho a Zemanovým vedením. Premiér se s nimi však nepotkal, použil totiž jiný vjezd.

Protestující měli různé transparenty namířené proti vzniku vlády pod šéfem ANO nebo připomínající základní společenské hodnoty. „Hanobit hanebnost je morální povinnost”, hlásal například jeden z nich.

Demonstrující uvedli, že nechtějí, aby Babiš s pomocí komunistů dovedl Česko do stavu, který zde byl před rokem 1989. Před hlavním vstupem do zámku zpívali písně Karla Kryla a přinesli si několik červených trenýrek.

Ty měly symbolizovat akci skupiny Ztohoven, jejíž členové před třemi lety vyměnili prezidentskou standartu nad Pražským hradem za obří červené trenýrky.

Babiš se Zemanem v Lánech probíral jména nominantů na budoucí ministry v menšinové vládě ANO s ČSSD tolerované KSČM.

Problém je zejména u kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Miroslava Pocheho, kterého odmítá Zeman, KSČM i sám Babiš. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale na svém kandidátovi trvá.

Foto: Twitter Jiří Ovčáček

Babiš, který původně plánoval po schůzce v Lánech vystoupit před novináři, nakonec ze zámku odjel bez jediného slova. Briefing přesunul do Průhonic.

Smůlu tak měli i zástupci sdružení Milión chvilek pro demokracii. Ti chtěli Babišovi na místě předat petici za slušného premiéra. Tu už podepsalo přes 250 tisíc lidí.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček po jednání zveřejnil krátké vyjádření na Facebooku.

„Prezident republiky informoval předsedu vlády, že po návratu z návštěvy Ústeckého kraje začne přijímat nominanty jak za hnutí ANO, tak za ČSSD. Mezi nimi bude i pan Miroslav Poche. Prezident republiky hodlá pana Miroslava Pocheho požádat, aby zvážil svoji kandidaturu na funkci ministra zahraničních věcí a usnadnil tak sestavování vlády a její toleranci,“ napsal Ovčáček.

Babiš už v sobotu Pocheho vyzval, aby se kandidatury na ministra vzdal, protože ho odmítá nejen Zeman, ale i KSČM, bez jejíž podpory ve Sněmovně kabinet vzniknout nemůže.

Sociální demokraté i Poche výzvu odmítají a na nominaci trvají.

Babiš kandidáty ANO dál tají

Babiš představil Zemanovi jména všech adeptů na ministry za hnutí ANO i návrhy sociálních demokratů. Ani na tiskové konferenci v Průhonicích však neprozradil kandidáty za hnutí ANO.

„Neprozradím vám je, protože jsem ještě nestihl s některými mluvit. Určitě se to včas dozvíte,“ uvedl.

Babiš přitom již dříve řekl, že jména chce po schůzce odtajnit.

Vyloučil však, že by měl ve vládě jako ministr průmyslu a obchodu zasednout František Koníček, jak v posledních dnech spekulovala některá média.

Lídr ANO doufá, že k řešení ohledně nominace Pocheho na ministra zahraničí, kterou zásadně odmítají Zeman i komunisté, přispěje Pocheho setkání se Zemanem.

Prezident se začne s ministry scházet koncem příštího týdne. Řešení chce současně hledat s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem i zástupci KSČM.

Premiér stále počítá s tím, že o důvěře jeho druhé vlády by měla Poslanecká sněmovna hlasovat 11. července.

Babiš za Pocheho ve vládě bojovat nehodlá, ČSSD na tom trvá. Hrad poslance socdem odmítá

(pel)