Miroslav Poche i nadále zůstává kandidátem sociální demokracie na šéfa diplomacie v novém kabinetu. Lídr ANO Andrej Babiš však doufá, že se politik ČSSD sám vzdá.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) za Miroslava Pocheho (ČSSD) v nové vládě bojovat nehodlá. Sociální demokracie totiž stále trvá na Pochem jako ministrovi zahraničí. Hrad však už několikrát uvedl, že Pocheho jako adepta na šéfa resortu zahraničí jmenovat odmítá. Prezidentovi mimo jiné vadí, že Poche podpořil migrační kvóty.

Andrej Babiš a Jan Hamáček jednali v Babišově průhonickém podniku Sokolovna o tom, zda jejich vládní spolupráce má vůbec cenu a kdo vlastně zasedne ve vládě.

Babiš předtím řekl, že Pocheho nenavrhne hlavě státu ke jmenování s ohledem na výhrady prezidenta i KSČM, která by měla jeho menšinový kabinet se sociálními demokraty tolerovat.

Po jednání v Průhonicích pak Jan Hamáček uvedl, že Babiš představí prezidentovi seznam ministrů i s Pochem.

„Věřím, že bude prostor, aby se jednotliví kandidáti sešli s panem prezidentem a diskutovali s ním o vedení rezortu,“ řekl Hamáček.

Babiš následně potvrdil, že sociální demokracie trvá na všech původních pěti nominacích. Prezidenta bude v neděli jen informovat o jménech, nebude formálně předkládat návrh nové vlády. Počká, jak bude prezident reagovat.

Podle Babiše by „bylo dobré, kdyby se pan Poche zachoval státotvorně” a nelpěl na funkci.

„Měli bychom se snažit, aby kvůli jednomu jménu nevznikla patová situace a neotravovali jsme lidi nějakou krizí,“ řekl.

Na výsledek schůzky vzápětí reagoval také mluvčí prezidenta. Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že prezident Miroslava Pocheho nikdy nejmenuje. Spor o Pocheho označil za nedůstojnou šarádu v režii ČSSD.

Prezident se proti Pochemu postavil už dříve, kdy mu seznam ministrů sociální demokracie představil poprvé Jan Hamáček.

Kandidát sociální demokracie na ministerstvu zahraničí se nelíbí ani komunistům, jejichž podporu ve sněmovně Babiš potřebuje.

Babiš už má jasno i o všech jménech, která navrhne Zemanovi za ANO. Jména zatím prozradit nechce. Jisté tak je jen to, že mezi ministry bude chybět jméno ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána.

(pel)