Soukromé město Liberstad v Norsku nepočítá s existencí daní ani politiků.

Soukromé svobodné město Liberstad v Norsku už prodalo pozemky o celkové rozloze téměř 200 tisíc čtverečních metrů. Zakoupilo si je celkem 120 zájemců, kteří se stanou občany zamýšleného autonomního městského státu Liberstad. Veškeré „veřejné služby“ chtějí v novém městě zajišťovat na soukromé bázi. V Liberstadu podle organizátorů projektu nemají existovat „daně, politici ani politika“.

Svobodné město (v budoucnu stát) Liberstad vzniká v jižním cípu Norska, v katastru obce Marnardal.

Cílem projektu je „vytvořit kompletně soukromé město, v němž všechno má svého soukromého majitele a veškeré veřejné služby jsou poskytovány výhradně soukromými subjekty na ryze dobrovolné bázi“.

Jeho zakladatelé John Holmesland a Sondre Bjellås tam koupili farmu a následně začali nabízet pozemky pro budoucí občany privátního města Liberstad, které bylo oficiálně založeno 1. června roku 2017.

Zatím prodali 195 tisíc metrů čtverečních celkem 120 kupujícím, pocházejícím z 33 zemí světa a to například z Velké Británie, Brazílie či Švédska; a samozřejmě také z Norska.

Dalších více než 500 lidí čeká v pořadníku na to, až dostanou příležitost „koupit si svůj kousek svobody v jižním Norsku“.

Cena za 1000 m2 pozemků v Liberstadu činí 75 tisíc norských korun (necelých 205 tisíc Kč). Jak je u takových projektů zvykem, platby jsou možné jak v oficiální norské měně, tak v různých kryptoměnách.

K formálnímu předání pozemků novým majitelům by mělo dojít nejpozději v létě roku 2020.

Divoká příroda norského Liberstadu.

Liberstad má být vůbec prvním městem, kde všechny služby mají být poskytovány soukromě, pouze na základě dobrovolné spolupráce.

Nebude v něm radnice, městský úřad ani jiné podobné instituce. Nebudou v něm probíhat volby a město (zatím spíše jen vesnice) nebude mít starostu či primátora, ani jiné volené představitele.

„Duchovní otcové“ Liberstadu plánují, že v jejich městě nebudou existovat žádné povinné poplatky nebo daně. Město by také mělo mít svou vlastní měnu, „která bude podporována bitcoinem nebo s ním svázána tak, aby transakce na vnitřním trhu Liberstadu byly rychlejší a levnější“.

Zakladatelé projektu se nehodlají připojovat ani k systému veřejné kanalizace. Připojení k veřejné elektrické síti bude dobrovolné. Stavba vlastních obytných domů bude čistě věcí jednotlivých majitelů.

Soukromé město

Liberstad je koncipován jako anarcho-kapitalistické soukromé město.

“Chceme zde vytvořit společnost bez vládního donucování, dohledu a bez násilí,” uvedli zakladatelé.

Cílem je založit soukromé město, „jehož základem je individuální svoboda a dobrovolná spolupráce… Město zbavené moci vládních úřadů“.

„Jediné, co v Liberstadu požadujeme, je respektování principu nepřípustnosti jakékoliv agrese a právo na soukromé vlastnictví,“ zdůraznili zakladatelé.

„Soukromé město není utopie ani konstruktivistická myšlenka. Naopak, je to standardní byznysový model, jehož základní prvky budou převedeny do nového sektoru, respektive nového společného trhu,“ uvádí se v projektu.

„Našim dlouhodobým a konečným cílem je učinit z Liberstadu nezávislý městský stát s vlastní ekonomikou, podobný Hong Kongu, Singapuru nebo dokonce Monaku, ale bez politiky, daní i bez politiků,“ vysvětlil John Holmesland.

Budovy Liberstadu.Před ním a jeho organizačním týmem však stojí řada překážek.

Například poslankyně Kari Henriksenová (norská Labour party), která zastupuje volební obvod Vest-Agder v norském parlamentu, tvrdě odmítla plány Liberstadu.

„Jistě, každý sem může přijít a usadit se zde. Ale vytvoření nového nezávislého státu uvnitř Norska není realistické,“ prohlásila.

“V mnoha aspektech budou stále závislí na norském státu,“ podotkla.

Zakladatel Liberstadu John Holmesland potvrdil, že jeho organizace zahájila dialog s místními úřady ještě před tím, než byla podepsána kupní smlouva. Podle Holmeslanda se místní úřady k plánům Liberstadu postavily vstřícně s tím, že projekt může pomoci ke zvýšení počtu místních obyvatel a nárůstu aktivit v oblasti.

Holmesland však přiznal, že organizátoři Liberstadu zatím nevstoupili do jakýchkoliv jednání s centrální norskou vládou…


Více o podobných tématech čtěte ZDE: 

Podnikatel Gebel zakládá svobodné soukromé město ve Střední Americe. Ovládne jej firma

Svobodné „město“ na moři vznikne do roku 2021 poblíž Tahiti. Čeká na souhlas tamní vlády

Ředitel „plovoucích ostrovů“ Hencken: Vytvoříme mnoho plnohodnotných měst na moři

Jedličkův „stát“ Liberland překročil půl milionu žadatelů o občanství. Vláda sídlí na lodi

Projekt vytvoření svobodného státu FSP v „daňovém ráji“ USA má již desítky tisíc aktivistů