Více než tři pětiny Němců chtějí, aby byli uprchlíci bez dokladů vraceni zpět přímo na německých hranicích. Ukázal to průzkum veřejného mínění pro veřejnoprávní televizi ARD.

Kolem běženců a jejich vracení na hranicích vznikl další spor uvnitř konzervativní unie CDU/CSU. V Německu se začíná mluvit o vážné vládní krizi. Nový průzkum teď ukázal, že vracení běženců bez dokumentů si přeje 62 procent dotázaných, opačný názor jich zastává 32 procent. Pro důslednější odsouvání odmítnutých žadatelů o azyl je 86 procent Němců, deset procent je proti.

Tato čísla by mohla poukazovat na to, že většina obyvatel spolkové republiky v současném sporu souhlasí spíše s ministrem vnitra Horstem Seehoferem, který chce hned na hranicích Německa vracet migranty, kteří už byli registrováni v jiném státu EU, ve Švýcarsku nebo v Norsku.

Další část průzkumu ale ukazuje, že zatímco spokojenost s prací kancléřky Angely Merkelové za poslední měsíc klesla jen o jeden procentní bod na 50 procent, u Seehofera byl pokles čtyřbodový. Spokojeno je s ním nyní 43 procent dotázaných.

Změna dosavadního německého postoje by vedla k tomu, že by spolková republika vracela běžence také na hranicích s Českem. Jestli se Merkelové a Seehoferovi vážný spor podaří vyřešit, zatím není jasné. Do jeho řešení by se údajně mohl zapojit šéf parlamentu Wolfgang Schäuble (CDU), kterého si váží obě názorově protichůdné strany. Situací ohledně migrace se bude koncem června zabývat také evropský summit.

Merkelová nedávno připustila, že zavedení povinných migračních kvót přes odpor některých unijních zemí včetně Česka ke smíru v Evropě nevedlo. Zpětně to považuje za neúspěch.

Německý parlament přitom v pátek odsouhlasil vstřícný krok vůči běžencům. Země bude od srpna znovu přijímat příbuzné běženců, kteří mají takzvanou doplňkovou ochranu, tedy nikoliv status uprchlíka. Vláda možnost před dvěma lety pozastavila kvůli silné migrační vlně. Letos ji obnoví, ale s měsíčním limitem pouze tisíc nově příchozích osob. (jaz)