Kvitová rozpoznala muže, který ji předloni napadl...

Petra Kvitová rozpoznala při policejní rekognici pachatele, který ji předloni v prosinci přepadl v jejím prostějovském bytě, kde tenistku pořezal nožem. S informací přišlo Právo. 

Vyšetřovatelé brutálního útoku tak proti muži, kterého v květu zadrželi, získali stěžejní přímý důkaz. Kvitová ho už dříve poznala na fotografiích předložených policisty. Nyní ho ale označila mezi dalšími čtyřmi figuranty za přítomnosti kriminalistů, obhájce a tzv. nezúčastněné osoby, tedy svědka z řad civilistů.

Obviněným je 32letý recidivista z Prostějovska, který byl podle zjištění Práva v minulosti trestaný za přepadávání seniorů. Údajně na ně útočil přímo v jejich bytech, aby je okradl. Podobně, jako se to stalo Kvitové, které pachatel sebral neupřesněnou hotovost.

Policie jeho počínání vyhodnotila jako vydírání, za což mu hrozí až dvanáctiletý trest.

„Během celého vyšetřování jsem byla policii stoprocentně k dispozici a absolvovala jsem všechny úkony, které bylo třeba provést. Podrobnosti nebudu na základě žádosti policie dále konkretizovat. Chtěla bych ještě jednou velmi poděkovat policii za její práci. Díky tomu, že jsem bezezbytku splnila vše, co bylo třeba pro potřeby trestního řízení, mohu nyní definitivně prohlásit, že pro mě další kapitola 1,5 roku staré události skončila, za což jsem velmi ráda,” uvedla kvitová.

Samotnou rekognici policisté natáčeli a pořizovali i fotografie. Zároveň museli zajistit, aby byli všichni figuranti zhruba stejně velcí a měli podobné i oblečení, a především pak pokrývku hlavy.

Útočník totiž Kvitovou přepadl s čepicí na hlavě. Tenistka ho ale podle zdroje redakce označila neomylně. Následně pak při oficiálním výslechu musela uvést konkrétní detaily, díky nimž na muže ukázala.

Zvrat v případu nastal podle informací Práva začátkem letošního roku, kdy jeden z místních policistů získal tip na možného pachatele od člověka pohybujícího se v kriminálních kruzích.

Přepadení Kvitové se odehrálo v jejím bytě v Prostějově předloni 20. prosince ráno. Pachatel se dostal dovnitř pod záminkou, že je revizní technik kotle. Podle všeho vůbec nevěděl, jakou oběť si vybral.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka se snažila bránit, došlo k potyčce v koupelně, kde prý útočník držel nůž u krku Kvitové. Následně jí způsobil hluboká řezná zranění na levé ruce, ve které přitom tenistka drží raketu.

Kvůli následkům útoku musela Kvitová podstoupit ještě týž den čtyřhodinovou operaci a poté několikaměsíční rekonvalescenci. Na kurtech se objevila po pěti měsících a nyní prožívá úspěšný návrat do vrcholového tenisu, následky útoku ale bude mít doživotní. (jaz)