Sociální demokraté vstoupí do vlády s ANO...

ČSSD rozhodla ve vnitrostranickém referendu o vstupu do vlády s ANO. Pro se vyslovilo 58,53 členů sociálních demokratů, volební účast byla cca 65 procent. Vládu budou tolerovat komunisté, kteří tak poprvé po 29 letech budou mít podíl na moci v zemi.

Referenda se mohlo od 21. května do 14. června zúčastnit 18 tisíc členů sociální demokracie.

V menšinové vládě bude pět ministrů za ČSSD: vnitra Jan Hamáček, práce a sociálních věcí Petr Krčál, zemědělství Miroslav Toman, kultury Antonín Staněk a otazník je nad ministerstvem zahraničí. Europoslance Miroslava Pocheho odmítá prezident Zeman jmenovat. Sociální demokraté zatím tvrdí, že na něm budou trvat. Hamáček se má ještě o víkendu setkat s Babišem, který má v neděli odpoledne jména kandidátů do vlády říci Zemanovi.

Senátoři ČSSD, kteří byli proti vstupu do Babišovy vlády, budou podle jejich šéfa Petra Víchy tak jako dosud hlasovat pro dobré zákony a proti špatným. Vícha je rád rád, že hlasování o důvěře bude na poslancích, nikoliv na senátorech.

Komunisté zpřísnili podmínky o tolerování vlády

Komunisté na jednání výkonného výboru zpřesnili podmínky pro to, aby o toleranci menšinové vlády ČSSD a ANO uvažovali. Řekli také, že budou chtít, aby jejich programové požadavky Babišova vláda předložila nejpozději šest měsíců před koncem volebního období.

Definitivní rozhodnutí o tom, zda vládu podpoří tím, že komunističtí poslanci zvednou ruku pro důvěru, či zda opustí sál a sníží kvórum, dá komunistický ústřední výbor 30. června. Pokud by komunisté při hlasování o důvěře odešli ze sálu, ANO a ČSSD disponují 93 hlasy a všechny ostatní přítomné strany 92. Žádný hlas z Babišova hnutí ani ze sociální demokracie by tak menšinové vládní koalici nesměl chybět. (jaz)