Evropská centrální banka (ECB) by mohla od října 2018 omezit program nákupu majetku a zcela ho ukončit do závěru letošního roku. Celkově od spuštění programu v roce 2015 ECB utratila za nákupy dluhopisů více než 2 biliony eur (51,3 bilionu korun).

Banka to uvedla v prohlášení zveřejněném po zasedání měnového výboru banky.

ECB nakupuje nyní od bank dluhopisy vlád a firem v objemu 30 miliard eur (zhruba 771 miliard korun) měsíčně.

Od října plánuje ECB omezit nákupy dluhopisů na 15 miliard eur měsíčně a na konci letošního roku nákupy zcela ukončit.

Měnový výbor k rozhodnutí dospěl poté, co vyhodnotil vývoj inflace a poslední makroekonomické prognózy.

K plánu omezování a ukončování nákupů přistoupí tehdy, pokud se skutečné údaje z ekonomiky výrazněji neodchýlí od odhadů.

ECB dále uvedla, že úrokové sazby, od kterých se odvíjí úročení úvěrů a vkladů, by měly zůstat beze změny až do léta 2019.

Ukončení programu přitom bude mít dopady na celou ekonomiku – od střadatelů, kteří na vkladech dlouhodobě prodělávají kvůli nízkým úrokovým sazbám, až po zadlužené vlády evropských zemí.

ECB svůj program spustila v roce 2015 a od té doby utratila za nákupy dluhopisů více než dva biliony eur (51,3 bilionu korun).

Cílem bylo napumpovat do ekonomiky nové peníze, a zvýšit tak inflaci k dvouprocentnímu cíli banky. Program pomohl také udržet nízko náklady na úvěry pro evropské vlády a zvýšil ceny aktiv jako jsou akcie, dluhopisy a reality.

(pel)