Organizování migrace je zločin ohrožující národní bezpečnost, uvedl maďarský premiér Vikrot Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán (FIDESZ) se rozhodl bránit svou zemi před náporem uprchlíků a miliardářským spekulantem Georgem Sorosem. Organizování migrace je podle Orbána zločin ohrožující národní bezpečnost, proto je podle něj nutné změnit ústavu a přijmout pravidla známá pod názvem Stop Soros.

Zprávu uveřejnily Novinky.cz.

„Organizování migrace je zločin ohrožující národní bezpečnost. Maďarsko proto cítí povinnost vystoupit proti této činnosti, zakázat ji a sankcionovat ji. K ochraně Maďarska před ilegální migrací musíme mít nová pravidla,“ řekl Orbán.

Maďarský parlament začne balíček opatření tzv. Stop Soros projednávat 29. května. Liberální demokracie podle maďarského premiéra nechrání hranice, podporuje migraci a přijímá ji.

Opatření Stop Soros se mají stát součástí maďarské ústavy. Kabinet připravuje také změny v trestním řádu.

„Migranti se nedostávají k hranicím Maďarska jen tak. Někdo je tam dovede, dostávají také právní a finanční pomoc. Tady se už nejedná o lidská práva, ale otázku národní bezpečnosti,“ dodal Orbán.

Balíček Stop Soros má omezit činnost nevládních organizací. Zákon má například uvalit na nevládní organizace financované ze zahraničí mimořádnou 25procentní daň.

Soros z Maďarska utekl do Německa

Americký finančník maďarského původu George Soros nedávno oznámil, že se rozhodl nadaci Open Society Foundation (OSF) přesídlit kvůli tlaku vlády premiéra Viktora Orbána z Budapešti do Berlína.

Orbán před dubnovými volbami líčil Sorose prakticky jako hlavního nepřítele maďarského státu, který řídí masový příliv migrantů do Evropy. Útoky na filantropa ale pokračují i po volbách.

Například maďarský provládní týdeník Figyelö minulý měsíc zveřejnil jména dvou stovek lidí ze skupiny, kterou Orbán označuje za Sorosovu žoldáckou armádu.

Orbán se již ústavu o dodatek zakazující v Maďarsku uplatňování unijního systému přerozdělovacích kvót pokoušel rozšířit v roce 2016, tehdy mu v tom ale ještě zabránil odpor opozice.

V dubnových volbách Orbánův Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty těsně získal dvoutřetinovou ústavní většinu, což mu teoreticky umožňuje měnit základní zákon země bez ohledu na opozici.

Maďarsko patří v rámci EU vedle Polska nebo České republiky k nejhlasitějším kritikům povinného přijímání žadatelů o azyl a dlouhodobě se odmítá na systému kvót podílet.

Fidesz šel do voleb se silně protiimigračním programem. Orbán bezprostředně po zveřejnění jejich výsledků řekl, že maďarští voliči jednoznačnou podporou jeho strany dali najevo, že chtějí rozhodovat, s kým budou v zemi žít.

(pel)