Putin přivítal Macrona s chotí v Petrohradu.

Ruský prezident Vladimir Putin se sešel se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Zatímco ohledně Íránu se oba státníci shodují, v případě Sýrie a Ukrajiny zastávají protichůdná stanoviska.

Macron přijel do Petrohradu jako host ekonomického fóra, kde se s Putinem setkal k obsáhlým rozhovorům.

Součástí návštěvy francouzského prezidenta je i podpis řady kontraktů, jejichž celková hodnota podle šéfa ruského fondu přímých investic Kirilla Dmitrijeva činí zhruba miliardu eur (25,7 miliardy korun).

Putin mimo jiné ocenil snahu Evropy zachovat jadernou dohodu s Íránem poté, co od ní odstoupily Spojené státy. Macron v této souvislosti poznamenal, že Teherán musí své závazky zcela plnit, a vyjádřil názor, že ujednání s Íránem je třeba doplnit dalšími dohodami.

Na otázku, týkající se sankcí USA vůči Íránu, Macron řekl, že Evropa musí posílit svou ekonomickou suverenitu. Zároveň sdělil, že Francie počítá s kompenzacemi pro francouzské společnosti působící v rámci jaderné dohody

Hlavní spornou oblastí je situace v Sýrii, kde od začátku občanské války v roce 2011 zahynulo nejméně 350 tisíc lidí.

Moskva v roce 2015 začala v Sýrii vojensky intervenovat ve prospěch režimu prezidenta Bašára Asada, Francie se naopak účastnila vojenských úderů proti vládním cílům.

Podobný problém představuje také konflikt na východní Ukrajině.

Ruská, francouzská i německá vláda podepsaly v roce 2015 v hlavním běloruském městě Minsk mírovou dohodu, jejímž cílem bylo ukončení bojů, ale na východní Ukrajině se válčí dál.

Mezinárodní pozorovatelé uvedli, že raketu, která způsobila katastrofu malajsijského letadla nad Ukrajinou, vypálila ruská vojenská brigáda. Moskva toto obvinění okamžitě odmítla.

Mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch také žádala Macrona, aby při jednání s Putinem zmínil porušování lidských práv v Rusku a vyjádřil nesouhlas s ruským utlačováním menšin a opozice.

(pel)