Americký prezident Donald Trump se nesetká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Trump plánovanou schůzku v Singapuru zrušil, napsal to vůdci KLDR v dopise. Důvodem jsou nepřátelské postoje Severní Koreje vůči USA.

„Velmi jsem se těšil na setkání s vámi, ale bohužel kvůli ohromnému vzteku a otevřenému nepřátelství, které se objevovaly ve vašich posledních výrocích, cítím, že je nevhodné uskutečnit v tuto dobu dlouho plánované setkání. Singapurský summit se pro dobro obou zemí ale na úkor světa neuskuteční,“ napsal Trump v dopisu datovaném 24. května.

„Svět a zejména Severní Korea ztratily velkou příležitost dosáhnout trvalého míru a velké prosperity,“ dodal americký prezident.

Trump dal ovšem také najevo, že doufá, že se někdy plodný vzájemný rozhovor uskuteční:

„Pokud změníte názor ohledně toho nejdůležitějšího summitu, nerozpakujte se mi zavolat nebo napsat. Měl jsem pocit, že se mezi námi vytvořil skvělý dialog a že jen na tomto dialogu záleží. Velmi se těším na setkání s vámi. Mezitím chci poděkovat za propuštění zajatců, kteří jsou teď doma s rodinami. To bylo krásné gesto a bylo vysoce oceňované.“

Americký prezident se také vrátil k vyhrožování jaderným arzenálem, jako tomu bylo v době, kdy se chlubil, že má větší jaderné tlačítko, nyní se ovšem jednalo o mnohem uměřenější formu.

„Vy jste mluvil o svých jaderných kapacitách, ale naše jsou tak velké a mocné, že se modlím k Bohu, aby nemusely být nikdy užity,“ napsal.

Dopis byl odeslán v den, kdy Severní Korea jako gesto dobré vůle zničila svou jadernou střelnici, kde nechala zhroutit tři tunely, ve kterých se prováděly nebo mohly provádět jaderné zkoušky. (jaz)