USA chtějí namísto dohody s Íránem o kontrole jaderného programu uvalit na zemi bezprecedentní finanční tlak. Oznámil to americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

„Budou to nejsilnější sankce v dějinách,“ prohlásil o dalším americkém přístupu k Teheránu Pompeo, který funkci převzal začátkem května.

Írán podle něho musí mimo jiné zcela skoncovat s obohacováním uranu, které v omezeném měřítku dohoda z roku 2015 umožňuje. Další podmínkou je povolení přístupu nezávislých inspektorů do íránských zařízení pracujících s nukleárním materiálem.

Pompeův úřad již bezprostředně po Trumpově oznámení uvedl, že obnovení sankcí se bude týkat mimo jiné bank, ropného průmyslu, automobilek či strojírenství. Pokud by se Írán rozhodl od svého dřívějšího závazku ustoupit a začít opět usilovat o výrobu jaderné zbraně, „jsme plně připraveni reagovat i na to“, řekl Pompeo.

Šéf americké diplomacie v pondělí zároveň představil 12 požadavků, jejichž splněním Spojené státy podmiňují zmírnění či zrušení protiíránských sankcí. Kromě ukončení snah o výrobu jaderné zbraně je to například změna přístupu autoritativního režimu vůči vlastním obyvatelům, úplné stažení íránských sil ze Sýrie, konec podpory hnutí Hizballáh v Libanonu či povstalcům v Jemenu nebo propuštění všech uvězněných Američanů.

Pompeo vyzval americké spojence, aby se ke snahám Washingtonu připojili. Evropské státy však dávají najevo, že by rády zachovaly činnost evropských firem v Íránu, a jednají s Teheránem o zachování smlouvy. (jaz)