Nová ruská raketa, jenž měla mít díky jadernému pohonu neomezený let, uletěla při nejúspěšnějším testu pouze 35 kilometrů. Ještě v březnu se přitom prezident Vladimir Putin chlubil, jak bude Rusko moci s revoluční střelou zasáhnout jakýkoli cíl na planetě. O testech informovala televize NBC.

Podle zprávy americké tajné služby byla nová zbraň od loňského listopadu do letošního února čtyřikrát testována. Nejdelší let přitom trval jen dvě minuty a střela uletěla 35 kilometrů, než se vymkla kontrole a zřítila se. Při nejméně úspěšném testu letěla jen čtyři sekundy a uletěla pouhých pět kilometrů.

Revoluční zbraň vyvíjí Rusko od počátku nového tisíciletí. Při startu používá klasický pohon na letecký petrolej. Pak se má přepnout na jaderný pohon, to se však podle amerických expertů nepovedlo, jaderný motor se nezažehl.

Zpráva dále uvádí, že testy byly provedeny na žádost Kremlu, přestože její konstruktéři říkali, že je to předčasné, protože je raketa teprve ve stavu zrodu.

Putin se přesto chlubil, že tato střela je schopna dopravit nálož na jakékoli místo na světě a uniknout protiraketové obraně, která je prioritně zaměřena na vysokolétající balistické rakety, zatímco nová střela má mít plochou dráhu letu a měnit během něj trajektorii.

„Nikdo ve světě takové rakety nemá,” zdůraznil ruský prezident. (jaz)