Členové ČSSD se v ostře sledovaném vnitrostranickém referendu o možnosti vlády s hnutím ANO rozhodují zatím spíše negativně. Tvrdí to deník Právo, podle něhož se proti vyslovily organizace v Bohumíně, Orlové či Opavě. Vnitrostranické referendum ČSSD začalo v pondělí, členové strany v něm mají rozhodnout zda chtějí, aby sociální demokracie vstoupila do vlády s hnutím ANO. 

Příznivě nakloněni spolupráci jsou naopak sociální demokraté v pražských Dejvicích.

Ze 46 místních sociálních demokratů ČSSD Dejvice, Bubeneč jich přišlo k referendu 37. Z nich 29 hlasovalo pro vstup ČSSD do vlády s ANO, proti jich bylo osm, oznámil šéf organizace Štěpán Stupčuk.

Referenda v Bohumíně se zúčastnilo 75 procent členů, z nich jen 16 procent se vyslovilo pro vstup do vlády s hnutím ANO.

Hlasovali i sociální demokraté v Opavě, tam podle informací Práva těsně zvítězila ta část, která si vládu s Andrejem Babišem nepřeje. Podobně dopadlo i referendum v Orlové.


Přečtěte si také: Farizejská ČSSD chce o tom nejdůležitějším hlasovat v referendu. Ale jen vnitrostranickém


Kraj v pondělí navštívil předseda ČSSD Jan Hamáček, který přiznal, že jsou regiony, které jsou proti vládě, regiony, které jsou pro vládu a ty, kde jsou rozpolceni. Mezi ně prý patří i Moravskoslezský kraj. Ocenil, že v ČSSD o své budoucnosti debatuje. „je to to, co jsem si sliboval. Sociální demokracie se probouzí a diskutuje o své budoucnosti,” řekl. (jaz)