Neziskové organizace v Česku si loni přišly na 58 milionů korun díky závětím. Jedná se o dvojnásobek oproti roku 2016, za nárůst však může jediná závěť pro organizace SOS dětské vesničky, která tvořila téměř polovinu celé částky.

Koalice neziskovek „Za snadné dárcovství“ dostala loni ze závětí celkem 57,8 milionu korun, a to nejen v penězích. V předcházejícím roce to bylo jen 23,9 milionu. Meziroční nárůst vznikl hlavně díky závěti pro sdružení SOS dětské vesničky, ve které manželé Voráčkovi odkázali ve prospěch SOS dětských vesniček 26 milionů korun.

Většinu hodnoty závěti tvoří zlaté medaile v hodnotě 16 milionů a akcie za pět milionů korun. Ty si SOS dětské vesničky chtějí nechat jako dlouhodobou rezervu pro případ výpadku financování. Například letos sdružení s ročními výdaji kolem 60 milionů chybí kvůli ukončení spolupráce s generálním partnerem devět milionů korun.

Zbývajících pět milionů ze závěti Voráčkových v hotovosti chce sdružení investovat do přípravy pěstounů pro děti z dětských domovů, kterým je 10 až 12 let.

Nejvíc závětí získává dlouhodobě Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Ročně to je v průměru pět až sedm případů, i když loni to byly pouze tři závěti. Podle ředitelky výboru Moniky Granja se lidé rozhodli organizaci obdarovat, protože věří odkazu Olgy Havlové.

V Česku hraje dar ze závěti v příjmech neziskovek stále malou roli. Podle odhadu Jana Gregora z Koalice za snadné dárcovství není podíl těchto darů při financování neziskových organizací větší než dvě procenta. V západních zemích je tato částka podstatně vyšší. Například ve Velké Británii závěti tvoří až 13 procent všech darů pro neziskové organizace.

Koalice Za snadné dárcovstí sdružuje 35 neziskových organizací působících v Česku. Jejími členy jsou například i Amnesty International, Greenpeace nebo Post Bellum. (jaz)