Miloš Zeman stále důvěřuje Jaroslavu Tvrdíkovi, reprezentantovi čínských investic v Česku, kterého pověřil klíčovou rolí při plánovaných obchodních misích kancléře Vratislava Mynáře do Číny. To navzdory tomu, že Tvrdík přišel v CEFC Europe o post místopředsedy představenstva, firma totiž nesplatila skupině J&T úvěr 11,5 miliardy korun. J&T nyní navíc převzala vedení v některých dceřiných firmách CEFC Europe, například v projektu Florentinum nebo v hotelu Mandarin Oriental.

Tvrdík se chystá na zasedání čínsko-českého centra pro spolupráci ve městě Yiwa, zářijové investiční fórum v Praze či Zemanovu listopadovou návštěvu Expa v Šanghaji.

Vyplynulo to z dopisu hradního kancléře Vratislava Mynáře ministerstvu průmyslu a obchodu.

„Za Kancelář prezidenta republiky jsem organizací a přípravou všech těchto aktivit na základě rozhodnutí prezidenta republiky pověřil pana Jaroslava Tvrdíka, zmocněnce prezidenta pro Čínu,“ napsal kancléř v dopise.

Nejbližší hradní misí, a to za účasti Tvrdíka, bude delegace, která poletí do Číny už 5. a 6. června. Ačkoli se jí mají zúčastnit i zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu a podnikatelů, povede ji přímo kancléř Mynář.

J&T převzala vedení některých firem CEFC

Poté, co skupina J&T odvolala kvůli nesplacenému dluhu představenstvo CEFC Europe, převzala vedení v některých jeho dceřiných firmách. Mezi ty patří například projekt Florentinum, hotel Mandarin Oriental, budovu bývalé Živnobanky v ulici Na Příkopě nebo fond Tradiční čínské medicíny.

V krizovém managementu zasedli Dušan Palcr a Peter Kubík z J&T. Právě Palcr ve čtvrtek podepsal notářský zápis, kterým převzal řízení CEFC Europe. Poté zasáhl do dalších firem. Palcr, který je v čele dozorčí rady fotbalové Sparty Praha, se jmenoval do představenstva společnosti Stadion Eden, která provozuje stadion v Edenu. Změny ale neudělal ve firmě Eden Arena, jež stadion vlastní, ani v samotné fotbalové Slavii.

Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. J&T už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera. HN uvedly, že vyjednávací tým CITIC je v Praze a jednání pokračují.

Spolumajitel J&T Patrik Tkáč v pátek na twitteru napsal, že společnost je připravena okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a „odevzdat klíče“. Podle Hospodářských novin je problém v tom, aby případné splacení dluhu bylo v souladu se smlouvami a v budoucnu ho nikdo nenapadl. Tedy aby například při krachu mateřské CEFC v Číně žádný z věřitelů nechtěl zrušení plateb kvůli tomu, že byl upřednostněn jiný věřitel. (jaz)