Premiér Babiš vyrazil do Finska, aby tam Česko oficiálně upsal Bruselu do boje proti údajným dezinformacím, které se dle názoru tuzemských a evropských úřadů šíří na sociálních médiích a v některých médiích. 

Babiš se chce ve Finsku zabývat bojem proti takzvaným hybridním hrozbám.

Premiér v demisi proto za Českou republiku ve Finsku podepíše memorandum o připojení k činnosti evropského centra pro boj s hybridními hrozbami, které funguje v Helsinkách od dubna 2017 pod patronátem NATO a EU.

Na činnosti centra se nyní podílejí kromě Finska také Estonsko, Dánsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Španělsko, Británie, Spojené státy a Švédsko.

„Jsme neustále konfrontováni s různými vylhanými věcmi,“ uvedl Babiš a dodal, že i v České republice se hodně diskutovalo o dezinformacích, které mohly například ovlivnit výsledky voleb. „Je to aktuální problematika. Dezinformací je plno a lidé si to mezi sebou posílají, a potom je těžké to stále vyvracet. Je důležité, abychom nebyli mystifikováni a uváděni v omyl,“ vysvětlil Babiš svůj záměr připojit Česko k boji EU proti údajným dezinformacím.

Finsko patří k zemím, které se výrazně angažují v problematice záměrného šíření nepravdivých informací prostřednictvím sociálních sítí i některých médií. (sfr)