Rusko se chystá odstrašit USA. Sýrii dodá zdarma baterie protiraket S-300 Favorit, ty by měly chránit hlavní město Damašek i syrská vojenská letiště. Informoval o tom ruský list Kommersant. Dodávka má podle nich především politické důvody.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury TASS prohlásil, že o kontraktu na dodávky protiraket Sýrii dosud nebylo rozhodnuto. Zdůraznil ale, že „provokace západních zemí se v Sýrii mohou opakovat, k čemuž je třeba se připravit“.

Kremelský mluvčí Dmirij Peskov zprávu moskevského deníku odmítl komentovat. Připomněl slova ruského prezidenta Vladimira Putina, že raketový útok spojenců velmi zhoršil atmosféru kolem syrského urovnání.

„Byla způsobena velká škoda mezinárodnímu právu a duchu spolupráce při hledání politického řešení,“ řekl Peskov.

Moskva uzavřela kontrakt se Sýrií o dodávce systémů S-300 už v roce 2010, před několika lety ale odmítla Sýrii protirakety dodat s ohledem na naléhavé žádosti Izraele a jeho západních spojenců. Vyplacenou zálohu 400 miliónů dolarů Rusko Sýrii vrátilo.

„Tentokrát budou systémy S-300 Sýrii dodány v rámci vojenské pomoci,“ napsal Kommersant.

Moskva přitom očekává negativní reakci Izraele a nevylučuje ani úder izraelské armády na nově rozmístěné protiraketové baterie.

(jaz)