Obchodní válka mezi Čínou a USA ještě může být odvrácena.

Obchodní válka mezi Čínou a USA o zboží za v přepočtu 3 biliony korun je prozatím odvrácena. Čína přivítala oznámení amerických činitelů, že chtějí v Pekingu jednat o společných ekonomických a obchodních sporech.

S odvoláním na prohlášení čínského ministerstva obchodu o tom informovaly světové agentury.

„Čínská strana obdržela informace, že Spojené státy chtějí v Pekingu vyjednávat o ekonomických a obchodních problémech. Čína tuto zprávu oceňuje,“ uvedlo pekingské ministerstvo.

Americký ministr financí Steven Mnuchin oznámil, že je připraven letět do Číny, aby zmírnil napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami.

Nebudu komentovat časování, ani to cokoliv potvrdit, ale svoji cestu (do Číny) opravdu zvažuji,“ uvedl Mnuchin.

Čína a USA vedou spor o duševní vlastnictví. Washington obviňuje Peking, že Čína toleruje nedodržování práva na duševní vlastnictví. Prezident Donald Trump kvůli tomu pohrozil, že uvalí cla na dovoz čínského zboží v hodnotě až 150 miliard dolarů (více než 3 biliony Kč).

Čínská vláda již zveřejnila své plány případných odvetných opatření pro případ, že se spor nepodaří urovnat.
Peking na začátku dubna mimo jiné podal u Světové obchodní organice stížnost, ve které napadl Trumpovo rozhodnutí uvalit cla na dovoz oceli a hliníku.

Cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník podle čínské vlády porušují mezinárodní obchodní pravidla.

Peking dříve uvedl, že je proti jakýmkoli jednostranným ochranářským opatřením, ale že bude nucen přijmout nezbytné kroky na ochranu svých zájmů.

Čína zvažuje restrikce na dovoz potravin a agrárních produktů z USA, jež by postihly v prvé řadě americké pěstitele sóji. Čína loni dovezla z USA potraviny a zemědělské produkty za 19,6 miliardy dolarů, z toho sóju za 12,4 miliardy dolarů.

Sankce, týkající se této komodity důležité pro potravinářství i výrobu krmných směsí, by nejvíce pocítili farmáři ve státě Iowa, který v roce 2016 volil Donalda Trumpa a odkud také pochází americký velvyslanec v Pekingu Terry Branstad.

Terčem odvetných opatření Pekingu by se mohl stát rovněž Boeing, jehož letadla využívají čínské aerolinky. (sfr)