Koruna vůči euru posílí, předpovídá Ministerstvo financí.

Kurz koruny k euru by se v roce 2021 mohl dostat na 23,80 Kč za euro. Vyplynulo to z prognózy ministerstva financí ČR. Tuzemská ekonomika do roku 2021 zpomalí svůj růst zhruba na 2,5 procenta. Nezaměstnanost by podle uvedené prognózy měla stoupat, ale neměla by přesáhnout míru 3,3 procenta.

Podle průzkumu by měl letos hrubý domácí produkt stoupnout o 3,5 procenta, příští rok zpomalit na tři procenta a v roce 2020 dále zpomalit na 2,6 procenta. V roce 2021 se očekává další zpomalení na 2,5 procenta.

Průzkum ministerstva financí je založen na prognózách 16 odborných institucí.

Podle odhadů by koruna měla posilovat koruna, a to z letošních průměrných 25,10 koruny za euro až na 23,80 v roce 2021.

Samotné ministerstvo financí čeká předvídá pro letošní rok růst ekonomiky o 3,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta.

Česká národní banka v únorové prognóze předpověděla růst tuzemské ekonomiky v roce 2018 o 3,6 procenta a příští rok o 3,2 procenta.

Podle zmiňované prognózy ministerstva financí by průměrná míra inflace v letošním roce měla zpomalit na 2,1 procenta a příští rok na dvě procenta.

„Přispěje k tomu protiinflační efekt posilujícího měnového kurzu, proinflačně však na druhou stranu budou působit domácí poptávkové tlaky,“ uvedl resort.

V roce 2020 a 2021 by se podle průzkumu měla inflace pohybovat na úrovni 1,9 procenta.

Zmiňované odhady vycházejí z předpovědí ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva práce a sociálních věcí, České národní banky, společnosti Akcenta, Citibank, České spořitelny, ČSOB, Deloitte, Hospodářské komory ČR, Institutu ekonomických studií FSV UK, ING Bank, Komerční banky, Raiffeisenbank, Svazu průmyslu a dopravy ČR a UniCredit Bank. K nim byla přiřazena prognóza Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu. (sfr)