Andrej Babiš by se mohl jako trestně stíhaný stát premiérem.

Koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů se rýsuje. Sociální demokraté by měli získat ministerstvo vnitra, na oplátku budou souhlasit s tím, aby byl ve vládě trestně stíhaný premiér Andrej Babiš.

„Vnitro nám dají,“ potvrdil Právu jeden z poslanců.

O vstupu do koalice však předsednictvo ČSSD na pátečním jednání nerozhodne.

„Rozhodne, zda budeme v jednáních pokračovat a formulovat principy koaliční smlouvy,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček po setkání s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě.

Spekulací a možných verzí případné spolupráce ČSSD a ANO kolovalo ve Sněmovně hned několik. Podle některé by ČSSD měla získat resort práce a sociálních věcí, podle druhé zase zemědělství.

Předseda ČSSD ve čtvrtek popřel informaci, že by jeho strana dostala od ANO návrh na obsazení ministerstev školství, zahraničí, kultury, obrany a zemědělství. Večer se objevila informace, že první čtyři resorty platí a pátým je místo zemědělství vnitro, o které se nejvíc bojuje.

A pak se objevila další horká varianta: vnitro, kultura, zahraničí, MPSV a zemědělství.

„Poslanci se dověděli rámec podmínek, které bude řešit předsednictvo. Bylo to pracovní zajímavé setkání. Byl jsem rád za živou diskusi,“ řekl po jednání klubu novinářům první místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Poslanec Petr Dolínek podotkl: „Bavili jsme se o tom, že je potřeba mít vládu. Není to o tom, že jsou tři nebo čtyři ministři. Řešili jsme hodnoty té vlády.“

Poslanec Lubomír Zaorálek v ČT zdůraznil, že jediné, kdo nakonec může o vstupu do vlády rozhodnout, je vnitrostranické referendum. Sám je však ke vstupu do vlády pesimistický.

(jaz)