Společnost Czech Media Invest (CMI) spoluvlastněná a řízená miliardářem Danielem Křetínským jedná o nákupu několika časopisů ve Francii. Firma má zájem o prestižní módní magazín Elle, ale také o levicový týdeník Marianne.

Firma poslala nabídku na převzetí 91procentní podílu v levicovém týdeníku Marianne.

Zároveň plánovaná transakce nesouvisí se středečním oznámením společnosti, že jedná se skupinou Lagardére Group o koupi francouzských časopisů včetně Elle a s ní spojených produktů. CMI vyjednává s majoritním vlastníkem, kterým je generální ředitel časopisu Yves de Chaisemartin. Ten by měl po dohodě ve své funkci zůstat.

Časopis v roce 1997 založil levicový žurnalista a esejista Jean-François Kahn. Kahn se mimo jiné proslavil radikálními názory, mezi které patřila kritika ekonomicky liberálních reforem v roce 1995, bombardování Srbska v roce 1999 nebo invaze do Iráku v roce 2003. Naopak Kahn vyjádřil podporu myšlence evropské ústavy.

Kahn a další redaktoři Marianne v roce 2007 v prezidentských volbách podporovali středového kandidáta Françoise Bayroua. Současně v dubnu téhož roku byla dvě čísla za sebou věnována ostré kritice pravicového prezidenta Sarkozyho.

Týdenní náklad časopisu se pohybuje kolem 300 tisíc výtisků. Nicméně jedno ze zmíněných čísel proti prezidentu Sarkozymu v dubnu 2007 dosáhlo prodeje kolem 580 tisíc výtisků.

(jaz)