Ruský investigativní novinář Maxim Borodin zemřel v Jekatěrinburgu za tajemných okolností. Policie jeho smrt vyšetřuje jako sebevraždu pádem z okna, tuto verzi však jeho blízcí zpochybňují. Borodin psal o korupci a ruských žoldnéřích, kteří padli v Sýrii.

Dvaatřicetiletý žurnalista podle Rádia Svobodná Evropa v neděli zemřel na následky čtvrtečního pádu z okna svého bytu v pátém patře. Oficiálně se jeho smrt vyšetřuje jako sebevražda, tomu však nevěří jeho blízcí.

Policie na místě sice nenašla žádný dopis na rozloučenou, policejní mluvčí však uvedl, že dveře Borodinova bytu byly zamčené zevnitř a nejevily známky násilného vniknutí.

Sebevraždě nevěří například Polina Rumjancevová, šéfredaktorka listu Nový den, pro který novinář pracoval, či Borodinův blízký přítel Vjačeslav Baškov. Ten na Facebook v neděli napsal, že mu reportér ve středu volal a popisoval mu, že je jeho byt obklopen maskovanými muži z jistých bezpečnostních složek.

Baškov popsal, že byl Borodin neklidný a věřil, že bude jeho byt brzy prohledán. Tušil, že maskovaní muži venku čekají na soudní příkaz. Chtěl, aby mu Baškov našel právníka. Později mu však zavolal znovu s tím, že se spletl a že ony bezpečnostní složky tam pouze mají cvičení.

„Pak už jsem mu nevolal, ale čekal jsem, že o tom něco napíše na Facebook. Nenapsal a třináctého pak ve zprávách říkali, že ho našli pod balkonem a že je na jednotce intenzivní péče,“ dodal Baškov.

Borodin psal o zločinu a korupci v Rusku. V posledních týdnech pokrýval také případy ruských žoldnéřů, kteří padli v boji se syrskými povstalci. Ty podporují Spojené státy a více než 200 ruských žoldnéřů mělo v únoru zemřít při náletech, kterými Američané odpověděli na napadení povstalců.

Rusko, které je spojencem režimu syrského prezidenta Bašára Asada, počet obětí nepotvrdilo. Podle agentury AP tisíce žoldnéřů najal ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, který má blízko k prezidentovi Vladimiru Putinovi a ve Spojených státech je obviněn, že založil „trolí farmu“, která se pokusila ovlivnit americké prezidentské volby.

(jaz)